Mejla

Karolina Fjellborg

”Lailaland” får mig att längta efter privatlivets comeback

Publicerad:
Laila Bagge med hormonspruta.
Foto: Viafree.
Laila Bagge med hormonspruta.

Laila Bagge är tillbaka i en andra säsong av realityserien "Lailaland" – och man kan i alla fall inte anklaga henne för att inte våga vara förtrolig.
Däremot kan man ju börja längta efter integritetens återkomst.

Det har varit en lång höst för oss som inte har något större behov av se kända människor "bjuda på sig själva" i uppenbart arrangerade situationer.
Regerande genremästaren "Wahlgrens värld" har fått sällskap av Göteborgsvitsiga "Hyséns", jönsiga "Cirkus Bagge" och småtröga tonårshänget "Lance vs livet". Och nu är Laila Bagges "Lailaland" tillbaka med en andra säsong.
När serien hade premiär i våras kunde jag inte riktigt se poängen med den, mer än att Bagge och hennes son Liam Pitts skulle få synas och att kulorna skulle rulla in, men den här vändan verkar det om inte annat finnas en tydlig storyline – om Bagges försök att skaffa barn tillsammans med sambon Korosh Kananian. Med hjälp av bland annat hormonbehandlingar.
I seriens första avsnitt har hon fortfarande inte berättat om detta för sin son, men i ett färskt inslag för Aftonbladet TV sitter hon och diskuterar just detta med Liam, som inte alls tycker att barnskaffande är någon bra idé utan – väldigt vis av erfarenhet för sin ålder får man väl säga – kallar det "undergången” för ett förhållande.
Och det är väl där någonstans som omdömet och den goda smak-polisen i en kan börja studsa lite på öppenheten och det möjligen aningen vårdslösa hanterandet av en ganska känslig fråga med oviss utgång.
Visst finns det ett mod i det som Bagge gör här, i att öppet tala om svårigheter med att få barn i en viss ålder, erfarenheter av missfall och gnagande oro. Folk kommer att kunna relatera och känna någon sorts tröst i att någon som kanske ser ut att ha allt har samma sorts hjärtesorg som de själva har.
Och kanske är det inga som helst konstigheter med att konsultera sin 14-årige son i frågan i tv, i en smått bisarrt transparent samtid där gränserna sedan länge är förskjutna, integriteten har pensionerat sig och flyttat någon annanstans, och alla – framför allt kvinnor – ska prata om och dela mig sig av ALLT. Oavsett om kontexten lämpar sig för det eller inte.

Men vissa dagar – när tio olika kändisar talar ut om ditten och datten, barn exponeras på längden och tvären, och kollapsade slidväggar, nyvunna diagnoser och upplysningar kring vilka veckor villan står tom och öppen för inbrott annonseras i ens Facebook-flöde som om det gällde en dagens lunch-meny, samtidigt som en makaber selfie på en bekant och hennes pappa som ligger på dödsbädden flimrar förbi – kan man undra om folk har tappat koncepterna fullständigt.

Då är det inte utan att man börjar drömma om en backlash, och längta tillbaka till "Bullen"-tiden.
Ni vet då det aldrig var tjejen i filmen som hade skrivit brevet.


”Lailaland” har säsongspremiär på Viafree/Viaplay och i TV3 den 13 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE