Mejla

Karolina Fjellborg

Netflix ”The utimatum” är ett påskägg fyllt av delikat smörja

”The ultimatum: marry or move on”.
”The ultimatum: marry or move on”.

TV

TV-KRÖNIKA Netflix har släppt ännu en dejtingreality-bomb.

Och den här gången är kärleken inte blind. Den är befängd.

Jag kan inte sluta titta.

Håller Netflix på att bli alldeles passé? Det har jag funderat på då och då de senaste månaderna, då streamingkrigets egen supermakt tycks ha tappat både mark och momentum till piggare aktörer med bättre, mindre dussinartade serier och ett i längden förmodligen hållbarare sätt att portionera ut avsnitten på. 

Netflix allt-på-ett-bräde-metod var kul och nydanande när den kom, men nu har svagheterna med den börjat framträda tydligt. 

Att dra ut en spännande kriminalhistoria över, säg tio veckor, håller intresset uppe i lika många veckor.

På Netflix däremot, är det roliga över snabbt, och även de bättre produktionerna riskerar att drunkna i den strida strömmen av massproducerad flyktighet.


Men. Ta och dra mig baklänges vilken rökare i realitykrysset – vilket påskägg fyllt av den allra delikataste smörja – deras senaste hit ”The ultimatum: marry or move on” är. 

Det handlar alltså om ny dejtingreality från samma galna geni, Chris Coelen, och med samma gifta värdpar, Nick och Vanessa Lachey, som succén ”Love is blind” (vars andra säsong hade premiär på Netflix i februari). 

Men det här upplägget är ännu bättre/värre/mer stört.

Sex par har problem i sina förhållanden, som på det stora hela går ut på att den ena partnern (oftast tjejen) vill gifta sig och skaffa barn medan den andra (oftast killen) vill vänta. Resa, ha roligt, skaffa sig en stabil ekonomi.

Det senare kan låta rätt förståeligt i svenska öron, eftersom det rör sig om folk runt 24 som har varit tillsammans i cirka ett och ett halvt år. 

Men i det Absurdistan där detta utspelar sig är det snarare helt normalt att den andra parten då ställer ett hårt ultimatum: gift dig med mig, annars gör vi slut.

Nick Lachey och Vanessa Lachey öeder ”The utimatum”.


Och där glömmer vi allt vi vet om hur ett ultimatum i ett förhållande ska bemötas i verkligheten (det vill säga med långfingret – inte ringfingret – uppsträckt i luften) och åker med. För saker och ting spårar ur på de mest förträffliga sätt när paren blandas upp, och alla väljer en ny partner att leva i ett ”testäktenskap” med i tre veckor. För att sedan, efter det, göra samma sak med den partnern de kom till programmet med.

Allt medan de suger i sig alkohol ur rostfria bägare.

Och i slutänden ska, enligt ”The ultimatums” skruvade logik, alla bitar ha fallit på plats för deltagarna.

Ja, vad skulle rimligtvis kunna gå fel, i denna ormgrop av giftaslystna kvinnor och män på plötsligt grönbete?

För en gångs skull kan man faktiskt, på fullaste allvar, hävda att: Ni har ingen aning om vad som händer sedan.


”Vi borde bygga ett bål och lägga feminismen på toppen, för slaget är säkerligen förlorat”, skrev en recensent på The Guardian uppgivet i en tvåplus-recension.

Jag kan väl hålla med. 

Men dejtingrealityn däremot, den lever igen. Tack vare Netflix.

Och nästa säsong ska tydligen ha hbtq-inriktning.

Skicka popcornen. Och en välfylld rostfri bägare.


FJELLBORGS FAVORITER


Tokyo vice

Ett toksnyggt och atmosfärrikt kriminaldrama på HBO Max, som tar oss med till Tokyos undre värld 1999, sedd genom ögonen på en ung amerikansk journalist (Ansel Elgort). Ken Watanabe har kraftig pondus som snuten som tar honom under sina vingar.


Borgen – riket, makten och äran

Det danska, förnämliga politiska dramat ”Borgen” är, efter nio år i träda, tillbaka med en mycket stabil fjärde säsong – på Netflix. Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) är nu utrikesminister, och dramatiken börjar när olja hittas på Grönland. 


Outer range

Jag är inte riktigt säker på vad det är jag ser här än. Men den här hybriden av modern västern och övernaturligt mysterium, med Josh Brolin i huvudrollen, fångar i alla fall ens uppmärksamhet när den gör sin märkliga entré… Kolla in på Prime Video.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!


Av: 

Karolina Fjellborg

Publisert:

LÄS VIDARE

Plötsligt är de överallt – serierna med stake i

ÄMNEN I ARTIKELN

Netflix

Tv-krönika

Tv-serier

Streaming