Fördömer Blizzards nya storspel: ”Ondskefull bullshit”

Publicerad 2022-06-08

”Diablo Immortal” möts av hård kritik för sina mikrotransaktioner.

”Diablo Immortal” väcker stor vrede.

Enligt uträkningar kan du behöva betala omkring en miljon kronor för att helt uppgradera din karaktär i Blizzards nya mobilspel, som av många beskrivs som en förklädd pengamaskin.

Nu väljer flera kända streamers att bojkotta spelet.

”Diablo” är en av de största och mest uppskattade titlarna i speljätten Blizzards breda arsenal.

Men den senaste upplagan, ”Diablo Immortal” som släpptes till IOS, Android och pc förra veckan, har mötts av enorm kritik.

Själva spelet har förvisso fått genomgående bra recensioner och omdömen. De flesta anser att det är en välskriven story och att ”Diablo” faktiskt gör sig väl som ett mobilspel.

Dock är det mikrotransaktionerna – en farhåga fansen haft sedan presentationen 2018 – som nu har blivit den stora snackisen.

Asmongold.

Kritisteras av stjärnorna

Som spelare kan du köpa föremål för riktiga pengar i spelets online-affär. Det är inget tvång, men enligt flera streamers och recensenter världen över är det i princip ett måste ifall du ska kunna mäta dig med andra spelare online.

– Om du inte spenderar några pengar medan andra gör det så är du en förlorare och de är vinnare. Det är så det är, säger Asmongold, en av världens största streamers för i synnerhet Blizzard-spel.

Youtube-kanalen Bellular News har gjort en lång video där de går igenom spelets mikrotransaktioner. De har också gjort en uträkning för hur lång tid eller hur mycket pengar det skulle kosta att helt uppgradera en karaktär i spelet.

Alternativen, enligt Bellular News, är att spela i omkring tio år – eller att betala runt 110 000 dollar (en bit över en miljon kronor).

– De (Blizzard) har tagit av sig masken. De försöker utnyttja namnet ”Diablo” för att tjäna miljoner på sina spelare, säger Matt ”Levighast” i videon där de bland annat menar att Blizzard helt förstör sitt rykte och kallar det hela för ”ondskefull bullshit”.

”Vill att detta spel dör”

Det är inte heller bara själva summan pengar som behöver investeras som kritiseras.

Själva köpsystemet beskrivs också som ett lotteri. Som spelare kan du inte köpa just den utrustning som du är ute efter, utan du måste hoppas på att få rätt legendariska ädelstenar (”legendary gems”) för att sedan skapa föremålen själv.

Dessa legendariska ädelstenar är endast tillgängliga via lootlådor som du kan få tre i månaden av, om du inte öppnar plånboken vill säga.

Med andra ord kan det faktiskt kosta mer än en miljon kronor att helt uppgradera en karaktär ifall du har otur, men också mindre om du har tur.

Sedan detta har uppdagats globalt väljer många streamers att bojkotta spelet. En av dem är den brittiska streamern Preach.

– Jag förstår inte hur någon, och det gäller även mina vänner, kan streama det här spelet. Jag vill inget annat än att detta spel dör. För mig spelar det ingen roll att det är Blizzard. Bara tanken på att mina barn skulle spela det här, eller att jag skulle ha en inverkan på någon annan att spela det här, hade fått mig att känna mig smutsig, säger han i en stream.

Förbud i två länder

Lanseringen av ”Diablo Immortal” lär ånyo lyfta diskussionen om mikrotransaktioner i spel. I flera år har så kallade ”lootlådor” ifrågasatts, kritiserats och diskuterats.

För bara en vecka sedan liknade intresseorganisationen Sveriges konsumenter lootlådor med lotterier och krävde att de måste regleras och att konsumentskyddet behöver förstärkas.

Det är heller ingen liten marknad. Bara under 2020 låg de globala intäkterna från enbart lootlådor på motsvarande 146 miljarder kronor.

”Diablo Immortal” har inte lanserats i vare sig Belgien eller Nederländerna på grund av just förbud mot lootlådor i tv-spel.

Rockbjörnen