Counter-Strike blev seniorernas nya hobby under isoleringen

Nu ska nystartade seniorlaget göra upp mot ukrainskt motstånd: ”De här gubbarna och tanterna hänger med”

Inger Grotteblad har vunnit världsmästerskapet i CS:GO i seniorklassen med sitt lag ”Silver Snipers”.
Inger Grotteblad har vunnit världsmästerskapet i CS:GO i seniorklassen med sitt lag ”Silver Snipers”.

När coronaviruset härjade som värst kunde många äldre inte träffa nära och kära.

Då blev Counter-Strike räddningen för en grupp seniorer. Genom spelet har de kunnat umgås, hitta nya vänner och tävla online.

– Vi brukar vinna när vi spelar mot ”småbarnen”, säger Jan Svensson, 59, lagkapten i Seniors with guns.

När pandemin slog till förändrades livet för många. Inte minst för personer i riskgrupperna.

Under flera månader vågade många äldre inte gå ut. De kunde inte träffa familj och vänner. Inte heller gick det att skaffa nya kompisar. Åtminstone inte i ”verkligheten”.

Under den frivilliga karantänen fick Inger Grottbelad, 69, i Uppsala en idé som skulle ändra allt för henne och hundratals äldre.

Hon startade Facebook-gruppen ”Senior gamers” för att just få seniorer att börja spela datorspel och umgås digitalt.

– Det är ett fantastiskt roligt sätt att träffas och umgås på. Många satt ju hemma dag efter dag och träffade inga alls. Just därför har den här gemenskapen vi har fått varit jätteviktig för många, säger hon.

Världsmästare i seniorklassen

I skrivande stund har gruppen strax över 200 medlemmar – och visst är de aktiva.

I det svenska succéspelet ”Valheim” har de byggt upp en egen fornnordisk by.

Men framför allt är det skjutspelet Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) som gäller. Och där är Inger ”Trigger Finger” Grottbelad minsann ingen gröngöling.

Med sitt lag ”Silver Snipers” har hon vunnit världsmästerskapet i CS:GO i seniorklassen och hennes initiativ har fått många fler äldre att ge sig in i hetluften.

– Jag är jätteglad över att det har blivit så här, att det slagit igenom för äldre. Det känns som att man går före i en helt ny sfär, i en helt ny community, där vi äldre aldrig har varit med tidigare.

Jan Svensson, lagkapten i SWG, Seniors with guns.
Jan Svensson, lagkapten i SWG, Seniors with guns.

”Gubbarna och tanterna hänger med”

”Silver Snipers” är inte de enda rävarna. Tack vare Facebook-gruppen har två nya svenska seniorlag i CS:GO vuxit fram.

PRO och SWG, Seniors with guns, heter lagen som måndagar, onsdagar och helger tränar mot varandra.

– Precis som alla andra satt jag i stort sett i karantän när jag fick syn på detta på Facebook. Jag vågade inte träffa folk. Då blev detta ett sätt att umgås, säger Jan Svensson, 59, lagkapten för SWG.

Glädjen är fortfarande den stora drivkraften. Men ambition för seniorlagen är att hela tiden försöka nå nya nivåer.

– De här gubbarna och tanterna hänger med alltså. Vi har kanske inte samma reaktioner som de unga, men vi har tränat hårt på det taktiska och vi brukar vinna när vi spelar mot ”småbarnen”, säger Jan Svensson med ett belåtet skratt.

– De kan bli lite irriterade när vi säger att ”ni har precis blivit slagna av ett lag som består av 60-plussare”. Men många ger oss applåder. Det är riktigt roligt att vara gammal och visa att vi är med i matchen.

Coachas av Jans son

Snittåldern i SWG ligger på 61,7 år. De är på jakt efter en sjunde spelare till laget för att kunna rotera mer i matcherna. Men en coach har de redan knutit till sig.

Det är Jan Svenssons 17-årige son Simon, som själv spelar CS:GO på hög nivå under namnet ”terq”.

Behövde du övertala honom att bli er coach eller?

– Nja, kanske. Du vet hur tonåringar är. Men han har tyckt att det är så jäkla kul. Han växer både som person och som spelare av att göra detta. Och vi har lyft oss otroligt mycket tack vare att han är med i bilden, säger Jan Svensson som i spelet heter ”No.8”.

SWG:s lagemblem.
SWG:s lagemblem.

Ska möta ukrainska seniorer

Nu väntar nästa steg för svensk seniorgaming.

Den 2 oktober ska de mest aktiva i gruppen spela en seniorturnering i CS:GO. De har hyrt in sig på G-Arena i gamingcentret Inferno Online i Stockholm.

Dels blir det första gången som många av vännerna, som bor i olika delar av landet, träffas i verkligheten. Dels ges de möjligheten att mäta sina färdigheter i en showmatch mot det ukrainska seniorlaget ”Ageless Shooters”.

Svensson utlovar underhållning som inte tidigare har setts på seniornivå.

– Vi vill mest försöka visa att seniorgaming har utvecklats jättemycket de senaste åren. Det är riktig gaming alltså, med avp, headshots, smokes på rätt ställe och allt det där. Det är mer likt en riktig elitseriematch.

”Har ingen plats här”

Matchen kommer att sändas på streamingtjänsten Twitch. Både Jan Svensson och Inger Inger Grotteblad hoppas på svensk vinst, men kanske vill de framför allt att det ska väckas ytterligare intresse för seniorgaming.

De välkomnar alltid nya lagmedlemmar – och nya vänner.

– Nu har till och med kommunen här i Uppsala sagt att de ska lägga ut något på sin hemsida om att det finns möjligheter för äldre att spela. Det tycker jag är jätteintressant. Det är ju så att vi är en generation som inte har spelat innan. När man är äldre har man liksom sagt att ”det där är för de unga, vi har ingen plats här”, säger Inger Grotteblad.

– Men många ungdomar tycker att det är spännande att vi är med. På något sätt hjälper vi också dem att bekräfta deras intresse – att det inte är så farligt.

 

Publisert:

LÄS VIDARE