Svettig comeback för Refused i natt

Publicerad:
Uppdaterad:

ROCKBJÖRNEN

”Sinnesjukt kul att vara tillbaka igen”

1 av 2 | Foto: Christoffer Röstlund
Magisk spelning Refused spelade tillsammans för första gången på 14 år. Magnus Flagge, Dennis Lyxzén, David Sandström och Jon Brännström återförenades i en oannonserad konsert i Umeå.

Umeå. Hardcoreikonerna Refused är tillbaka.

I natt gjorde de comeback med en hemlig spelning i Umeå efter 14 år.

Svetten ångar ut i minusgraderna genom de öppna fönstren. Utanför hänger människor på karmarna för att få en skymt in på den knökfulla konserten.

När Refused gör en hemlig uppvärmningsspelning på lilla klubblokalen Scharinska villan i hemstaden Umeå, inför sin stundande världsturné, är det inte särskilt hemligt. Kön sträcker sig flera hundra meter ut i snödrivorna för en chans att få se punkhjältarna.

Repat fem dagar i veckan

När Refused går på strax före midnatt, exploderar lokalen. Bandet har repat fem dagar i veckan de senaste fem veckorna, sex timmar per dag, för att allt ska sitta.

– Det är så sinnesjukt kul att vara tillbaka, säger frontmannen Dennis Lyxzén, 39.

Det mesta materialet är hämtat från avskedsalbumet ”The shape of punk to come” (1998), skivan som gjort Refused mytomspunna och hyllades av alla från Metallica till Guns N’ Roses.

När gruppen tidigare i år annonserade att de återförenas för en global turné, med start på amerikanska Coachellafestivalen i april, blev det en världsnyhet.

Men premiärgiget skedde alltså i hemlighet.

Christoffer Röstlund

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN