September jagas av fansen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

"Så mycket bättre" gjorde henne folklig.

Nu är Petra "September" Marklund redo att möta sina nyvunna fans ute i landet, med mer än bara "Mikrofonkåt" i bagaget.

Petra Marklund gör en ofrivillig grimas. Hon befinner sig mitt uppe i lanseringen av sin nya skiva "Love CPR" och har smajlat upp sig oräkneliga gånger för pressfotografer och webbfolk.

- Jag börjar få kramp i mungiporna på riktigt av en månads ständigt leende. Sedan väntar USA - och där måste man ju le hela tiden. Hellooo, liksom! säger hon.

En liten orkan

Det har gått tre månader sedan hon för första gången sjöng "Mikrofonkåt" i TV 4. Då anade hon knappast vad det skulle betyda, att September-versionen av Petters låt skulle toppa den svenska försäljningslistan (nu för elfte veckan i rad) och att hon själv skulle bli nästan sönderkramad av en helt ny skara fans.

- Det var inte en del av min plan - det var sådant som bara inträffade. Som en liten orkan, säger hon.

På sätt och vis har "Så mycket bättre" förändrat hennes liv. Före tv-programmet hade hon visserligen en stabil internationell karriär, men var ändå relativt okänd på hemmaplan. Nu kan hon knappt röra sig ute på stan utan att fans i alla åldrar kommer fram och vill betyga henne sin kärlek.

Hon uppskattar alla glada tillrop, men är glad när det håller sig på den nivån.

- Jag blev jagad av en hel skolklass häromdagen. De sprang runt bilen, jag var så rädd att jag skulle köra över någon. Det är verkligen något utöver det vanliga det här.

Klubbigare skiva

Självklart finns det baksidor med att vara känd, men fördelarna överväger, konstaterar hon med eftertryck. Nu är plötsligt intresset jättestort för plattan hon jobbat med i 1,5 års tid - "en lite klubbigare September med låtar som ändå är väldigt poppiga". Den 16 mars ger hon sig ut på Sverigeturné, med start på Berns i Stockholm.

- Det känns jättekul. Jag har gjort lite spelningar redan och det är verkligen röj. Det är jätteskillnad, det är mycket mer lättjobbat nu. Jag inser hur mycket mer man fått jobba förut för att vinna förtroende. Förut har jag kunnat uppträda på festivaler och känt, är det verkligen min publik jag spelar för i dag?

"Så mycket bättre" var en engångsgrej för September. Hon är restriktiv med vad hon ställer upp på, tackade till exempel nej till att medverka i årets upplaga av Melodifestivalen. Det bestämda draget har hjälpt henne att komma dit hon är i dag, konstaterar hon. Utan skinn på näsan hade hon knappast klarat åtta år i en tuff och ofta rätt cynisk musikbransch.

- Min pappa är väldigt bestämd, jag tror att jag har ärvt de sidorna av honom. Precis som jag går han också mycket på sin magkänsla och säger ifrån när det inte känns bra.

Limo med Lasse

Nu fortsätter hon med sina egna projekt - men vänskapsbanden från "Så mycket bättre" finns kvar. På pr-turnén i USA hoppas Petra Marklund kunna stämma träff med Lasse Berghagen som också är på USA-besök.

- Han sade att han ville åka limousine, så jag har lovat att om jag åker limo så ska jag bjuda med Lasse.

Sara Ullberg/TT Spektra

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN