Det är fel att ställa in Bråvalla nästa år

Förlåt, FKP Scorpio.

Men det här var helt fel beslut.

I går kastade konsertarrangören FKP Scorpio in handduken och bestämde sig för att ställa in Bråvallafestivalen nästa år.

Sveriges största musikfest tar en paus.

Arrangörerna vill, enligt ett pressmeddelande, göra en markering mot sexuella trakasserier och våldtäkter.

Flera sexuella ofredanden och en våldtäkt hade anmälts när pressmeddelandet skickades ut.

”En är en för mycket”, sa festivalens ägare och grundare Folkert Koopmans.

Det håller jag verkligen med om. Och det här handlar inte om att förringa de misstänkta brotten. Det är hårresande och äckligt att människor, i första hand kvinnor, inte kan besöka popfestivaler utan att bli attackerade av pojkar och män.

Men hur ska andra aktörer tänka nu? Vad sänder detta ut för signaler?

Att FKP Scorpio ger upp? Går det inte att arrangera festivaler i Sverige längre? Är det för farligt att över huvud taget besöka en festival i dag? Ska jag förbjuda mina barn att åka? Och är Bråvalla särskilt illa drabbat?

Då skulle vi få ställa in allt

Svaret är nej på alla frågor. Vad gäller det sista hade exempelvis sex våldtäkter anmälts fram till på lördag under Roskildefestivalen i Danmark.

Festivaler är bara ett symtom på ett mycket större samhällsproblem.

Ur det perspektivet betyder en inställd festival absolut ingenting.

I så fall skulle vi behöva ställa in alla verksamheter som finns, överallt.

Statistiskt sett är det fortfarande mycket farligare att vara ihop med en man i sitt eget hem än att åka ut till ett flygfält utanför Norrköping och titta på Linkin Park.

Sexuella ofredanden och våldtäkter är snarare, oavsett var de sker, en produkt av ruttna och ojämlika könsroller. Det är ett politiskt problem som berör oss alla.

Men som vanligt får ungdomskulturen ta skulden för något som vuxenvärlden, eller hela samhället, har misslyckats med. I det här fallet att fostra pojkar och män med sunda sexuella värderingar.

Lätt att hamna i gungning

En av de största konsertjättarna i Europa pallar inte mer, de har gjort vad de har kunnat, nu är det nog, åtminstone för ett år.

Att Bråvalla enligt tidigare årsredovisningar blöder pengar är väl bara ett olyckligt sammanträffande.

I fjol rapporterade Aftonbladet att FKP Scorpio gått med flera miljoner i förlust i många år.

”Tvärtemot tidigare förväntningar kommer bolagets startförluster, vid fortsatt positiv utveckling, tidigast ha balanserats vid år 2020”, skrev bolaget i årsredovisningen.

Om en festival inte säljer tillräckligt mycket biljetter hamnar den snabbt i gungning. Marginalerna krymper i takt med att de största artisterna kräver högre och högre förhandsgage. Det vill säga en utbetalning och garanti innan de har uppträtt.

De senaste åren har det varit märkligt stora och tomma gräsmattor på ett område som, enligt arrangörerna, har haft över 50 000 besökare. 2015, till exempel.

Och i år backade publiksiffran till 45 162.

Lockade 138 000 i Tyskland

Scorpio arrangerar många festivaler, däribland Hurricane och Southside i Tyskland. Förra helgen besökte 138 000 de två utsålda evenemangen.

I en artikel i branschmagasinet IQ var Folkert Koopmans bland annat nöjd över FKP Scorpios ”Vet du vägen till Panama?”-service. Den går ut på att besökare som har blivit trakasserade, farit illa eller sett något misstänkt kan ställa den frågan till säkerhetspersonal, sjukvårdare och volontärer. De förs i så fall vidare till ”Panama”, ett skyddat område en bit bort från publiken där de i lugn och ro kan berätta vad de har varit med om.

Till IQ sa Koopmans att mellan 30 och 50 personer hade använt Scorpios ”Panama”-tjänst under Hurricane- och Southside-festivalerna.

Hur många av dessa fall var sexuella ofredanden eller våldtäkter? Gäller inte ”en är en för mycket” i så fall även för festivalerna i Tyskland? Hade det inte varit en ännu kraftfullare markering om Scorpio hade ställt in några av sina största internationella vinstmaskiner i stället för Bråvalla?

Hoppas på dunder och brak 2019

Det kan man undra. Men sådana frågor ställs inte i intervjun som företaget gjorde med sin egen chef Folkert sent igår.

Jag hoppas att arrangörerna följde sina ideal.

Jag hoppas att Bråvallafestivalen inte går i konkurs och återvänder med dunder och brak 2019.

Det var fel att ställa in nästa år.

Men det vore ännu värre och cyniskt om ett svårt samhällsproblem användes som svepskäl för att dölja en dålig ekonomi.