Publicerad:
Uppdaterad:

Har tagit inspiration – från att ligga runt

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Andreas Bardell
Molly Hammar.

Hon trodde att hon hade förstört sin chans att bli någonting.

För Nöjesbladet berättar Molly Hammar om vägen ut ur helvetet och att ligga sig till inspiration.

– När jag ser tillbaka hade det inte varit konstigt om jag inte orkat. Det var så mörkt, säger hon.

Molly Hammar, 22, bygger luftslott efter luftslott.

Påminner alla i sin närhet om ”hur jävla bra hon är”. Hon gör det så ofta och så mycket att det skadar flera vänskapsrelationer. Men hon måste.

Bakom murarna och fasaderna brinner helvetet fritt. Hon tror att hon har förstört sin chans att bli någonting och behöver desperat övertyga sig själv om att det finns en väg ut.

Det finns det.

Men det tar två år innan hon hittar den. När hon väl gör det blir det med nydebuten ”Blossom” och EP:n ”Sex”. En samling låtar om kvinnlig sexualitet och för första gången någonsin vågar Molly själv att blomma ut.

Men innan det var hon säker på att allt var över.

– Jag var så säker på att jag aldrig skulle få göra musik igen. Jag hade blivit droppad och hade ingen respekt från branschen, och det smittade av sig på mig själv och min självbild. När jag ser tillbaka hade det inte varit konstigt om jag inte orkat, för att det var så mörkt, säger hon.

– Jag kände verkligen att allt var åt helvete och hade sånt jävla bekräftelsebehov. Jag var så osäker och på botten och behövde bekräfta mig själv hela tiden. Jag säger inte att det är det ultimata sättet att resa sig på, men någonstans gjorde det att jag började tro på allt igen.

”Vidriga år”

Molly gjorde entré för den stora massan via ”Idol” på TV4 och Melodifestivalen i SVT. Men efter andra omgången i Sveriges största musikprogram föll allt.

– Jag kan titta på mig själv i Melodifestivalen och känna att jag inte vem vem den personen är. Jag lät andra applicera hur de tyckte jag skulle se ut, prata om, hur jag skulle låta och sjunga och min talang blev plötsligt sekundär. Det var den absolut läskigaste känslan jag känt i hela mitt liv, säger hon.

– De litade inte på min talang, på min röst, på att jag som människa räckte till och kunde nå ut. Jag är ju egentligen bara en vanlig tjej som kämpar sig genom livet. De försökte få mig till en övermänniska och det gjorde mig ännu mer osäker på vad jag kunde. Branschen kan ha ett väldigt hård och manipulativt sätt att försöka få en att bli någon annan.

Så Molly slog bakut. Bröt alla kontrakt för att bli fri. Men plötsligt stod hon kvar med ingenting.

– Det har varit jättetuffa år. Helt vidriga. Det jobbigaste var inte att åka ur en popularitetstävling, det har jag gjort förr, men det handlade om att mitt artisteri var uppbyggt på något som inte var jag. Det jag älskar mest i världen, att sjunga, tappade sin mening. Bara sådär. Jag fick panikkänslor.

Och vad tänkte du där och då?

– Att jag hade förstört min chans att bli någonting.

”Kul att ligga runt”

I dag släpps nya EP:n ”Sex”. För första gången är Molly exakt den artist hon vill vara.

– Jag har aldrig känt mig så sexig som jag gör just nu. Jag har hittat sex på ett helt annat sätt och jag har tagit inspiration från att ligga runt. Det har varit helt fantastiskt kul.

Att ligga runt eller att skriva EP:n?

– Att ligga runt... och att skriva! Ha ha.

Hur är singel-Molly?

– Väldigt fri, och selektiv. Men väldigt… hur ska jag säga det här på rätt sätt? Selektiv men öppen.

Hon skrattar.

Hur ser du på din egen sexualitet?

– Även om det här är en uppmuntran till fler kvinnor att våga prata om att de gillar sex och att de älskar sina kroppar, så är det också en påminnelse till mig själv om samma sak. Det är så många gånger jag sitter i ett rum med män som jättelätt kan prata om brudar och att de ligger runt, men så fort jag sticker in med någonting blir det en helt annan diskussion. Som kvinna uppfattas det på ett helt annat sätt när man pratar om sex och det grejen vill jag bryta.

Slutshamingen handlar ju uteslutande om kvinnor. Kvinnor drabbas fortfarande av konsekvenser i den diskussionen.

– Exakt! Därför är det så viktigt att verkligen börjar prata om det. Jag tycker inte att det är någon som dragit det här med kvinnlig sexualitet till samma spets som jag gör nu. Hur jag verkligen uttrycker att jag älskar sex på ett sätt som jag upplever att många kvinnor inte vågar göra, säger hon.

– Det finns ingen skillnad kvinnlig sexualitet och manlig sexualitet, vi lever i en illusion av att det är två olika världar där vi kvinnor vuxit upp med tanken om att vi inte ens får vara sexuella. Jag vill bara uppmuntra folk att älska sig själva. Och ligga mer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: