Klimatångest och kärlek med Grimes

Uppdaterad 2020-02-24 | Publicerad 2020-02-21

Försiktig med det där svärdet, Claire.

ALBUM Grimes vill möjligen lite för mycket med ”Miss Anthropocene” men låt inte det hindra er från att lyssna.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Grimes
Miss Anthropocene
4AD/Playground


POP Från Wikipedia: ”Antropocen är en föreslagen geologisk epok. Den kan definieras som den tid då människans verksamhet globalt har påverkat jordens klimat och ekosystem, bland annat genom global uppvärmning. Antropocen kan översättas med ’människans tidsålder’ efter grekiskans antropos som betyder människa och cen som betyder ny.”

När Claire Boucher ger ut sitt femte album under namnet Grimes vill hon sätta fingret på samtidens viktigaste fråga, klimathotet, och ordleker fram en titel av orden ”misantrop” och ”antropocen”, för att även fånga den uppgivenhet och cynism som präglar mycket av diskussionen.

På sin sajt har hon skrivit det provokativa manifestet ”Global warming is good” och i intervjuer pratar hon om att ”make climate change fun”. Det innebär givetvis inte att Boucher sällar sig till klimatförnekarna men hon menar att så som rapporteringen och debatten ser ut i dag tenderar vi att reagera med skuld och skam och orkar inte ta till oss vad som verkligen händer utan ångar vidare som om ingenting har hänt, med skygglapparna fortsatt på. Vi måste angripa problemen från ett annat håll, och fokusera på det som faktiskt går att göra åt saken, menar Boucher.

En syn hon delar med sin pojkvän Elon Musk, superentreprenören bakom bland annat Tesla, SpaceX, Solar City och Hyperloop.

Fullt ut genomförd hade den idén kunnat bli något unikt och genuint spännande, särskilt med en visionär som Boucher.

Men när man väl lyssnar på albumet känns temat mer som intressant utanpåverk. I stället är ”Miss Anthropocene” framför allt ett album om Boucher själv. Om kärlek och känslor, och inte minst den mediebild som hon har brottats en hel del med de senaste åren.

Den 31-åriga låtskrivaren, producenten och artisten från Vancouver betraktas som ett slags superstjärna i den indievärld där sajten Pitchfork är högsta smakdomstol. Men indievärlden är som bekant full av oskrivna regler och att dess postergirl blev ihop med en mångmiljardär togs självklart inte emot med blida ögon från alla håll.

Det går att tycka att Boucher, som både älskar idén om att vara konceptuell, utmanande popkonstnär och är djupt obekväm med traditionellt ”kändisskap”, får skylla sig själv. Men det går också att i flera av de här låtarna höra den sårbara rösten av en synnerligen mänsklig människa som försöker hantera sina allra innersta känslor. Inte sällan blir det ganska drabbande.

Som album betraktat är ”Miss Anthropocene” emellertid lite otydligt, särskilt som Boucher inte får till riktigt samma musikaliska slagkraftighet som på förra skivan ”Art angels”.

Hon har alltid varit en eklektiker av mått och den här gången är hon kanske inte helt fel ute när hon använder uttrycket ”ethereal nu metal” för att beskriva hur det låter. De riffande gitarrerna används emellertid med måtta och på ett några hundra gånger mer begåvat sätt än hos till exempel Limp Bizkit.

Den drygt årsgamla singeln ”We appreciate power” satte en lovande ton med sitt synnerligen samtida AI-tema och en märkligt välfungerande korsning av Nine Inch Nails och Abba. Låten finns dock bara med som bonusspår här.

Och även om Boucher lyckas göra såväl förtjusande folkpop-r’n’b i ”Delete forever” som catchy Kate Bush-r’n’b i ”Violence” och har en lekfullt sensibel rockballad i ”You’ll miss me when I’m not around” strömmar en del annat mest upp i rymden. Det är förvisso imponerande ljudbyggen men lite för diffusa låtar för att verkligen gripa tag.

Möjligen hade Grimes tjänat på att gå ännu längre i någon riktning. Kanske är det just den här skivan hon behövde göra just nu. Kommer den måhända att växa med tiden?

Alls icke omöjligt. Att Claire Boucher fortsätter att vara en av popens allra mest intressanta röster står hur som helst utom allt tvivel.
BÄSTA SPÅR: ”Delete forever”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Kort och kul med Grimes - Recension - Nöjesbladets
Musikblogg