Håkan Hellström gör mig uppgiven

Markus Larsson: Strax efter att han släppte Barcelona-konserten kom ett nytt klimatnödrop

I slutet av maj spelar Håkan Hellström i Barcelona.

Är det någon som tycker att det är konstigt?

Jag antar att svaret är nej.

Nyheten passerade lugnt förbi och försvann, som så mycket annat.

Hellström har gjort liknande spelningar förr. 2016 gjorde han två spelningar på Gramercy Theatre i New York inför ett par kommande sommarkonserter på Ullevi. Året därpå hade han en nästan identisk smygpremiär i Berlin.

Allihop var mer eller mindre makalösa, särskilt de två kvällarna på Manhattan, om det nu behöver sägas igen.

Håkan och Greta sjöng ”Tillsammans i mörker” på Ullevi förra året.

Skillnaden mellan då och nu är att Håkan Hellström bjöd in miljöaktivisterna i Fridays for future till sina konserter på Ullevi i somras. Under två av de fyra kvällarna var låten ”Tillsammans i mörker” en duett med Greta Thunberg.

Då hade det kanske också varit klädsamt om han låtit Barcelona vara

Det var en fin gest. Men i skenet av det blir Hellströms gig i Barcelona tyvärr en suck. Artister är ungefär som politiker, eller kanske som folk är mest. De använder aktivisterna för sina egna syften, möjligen som en tablett Alvedon för sina värkande samveten. I Hellströms fall handlar det om uppmärksamhet. Greta Thunberg var i alla fall en ny vinkel i ett stadiumkoncept som inte förnyas många centimeter per gång.

Då hade det kanske också varit klädsamt om han låtit Barcelona vara. Om inte annat för att visa att miljöengagemang kostar. Att tänka om och förändra sitt eget beteende en smula kan vara en relativt liten prislapp.

Håkan Hellström.

Hellström har inte en hemlig karriär i Spanien. Konserten är helt meningslös. Det är bara reklam. Pr-mässigt borde skillnaden mellan att spela för 2000 personer i Barcelona eller inför en lika stor publik i Falköping vara försumbar.

Är jag själv bättre på något sätt? Nej, tyvärr inte

Det bor redan många svenskar i Kataloniens största stad, men hur många extra flygplan krävs det för att frakta åskådarna som reser dit från Sverige? Tar alla tåget? Fniss.

Poängen är inte att kasta en balja med skam över Hellström eller de som flyger till Iberiska halvön för att se honom. Är jag själv bättre på något sätt? Nej, tyvärr inte.

Nöjes- och sportvärlden är ett skämt när det gäller klimatfrågor. Kan de två industrierna ens förändra sina ekosystem utan att de också rasar? Föroreningarna under Hellströms äventyr i Barcelona är dessutom en piss i Roskildefestivalens pissrännor jämfört med de runt 100 företagen som står för över 70 procent av världens utsläpp, där kolkraftverken i Kina är ohotad etta.

Det var ännu en nödsignal rakt upp i tomma intet

Hellström är både en skitsak och ett bra exempel på hur illa förberedda människan är på en omställning. Det är ok att prata om det, eller sjunga duetter med Greta Thunberg, men att själv tumma på sina privilegier är otänkbart. Om de rikaste företagen, stjärnorna och politikerna i världen säger en sak och gör nåt annat – varför ska någon annan över huvud taget anstränga sig?

Strax efter att Hellström släppte datumet i Spanien släppte FN:s klimatpanel IPCC sin senaste rapport om klimatkrisen. Det var ännu en nödsignal rakt upp i tomma intet. Målet att den globala uppvärmningen ska stanna vid eller under 1,5 grader är i princip stekt.

Samtidigt meddelar reseföretagen att sommarens solresor börjar att ta slut från Sverige.

Att hantera sin egen uppgivenhet är sedan många år en stor utmaning.

Ska vi prata om AI i stället?


Larssons topp tre

1. ”RR” (singel, Rosalía & Rauw Alejandro)
Att Rosalía inte uppträder på någon svensk festival den här sommaren heller är en smärre skandal. Hon är dock kronjuvelen i Roskilde.

2. The National (rockband)
De senaste singlarna är värda mer än ett kilo paprika.

3. Chris Blackwell (skivbolagsboss och entrepenör)
Blackwell får i år Polarpriset tillsammans med Arvo Pärt och Angélique Kidjo. Han har framför allt visat att att mångkultur är en nödvändighet och inte ett rasistiskt skällsord.