Dansbandsdrottningen Carina Jaarnek död

Uppdaterad 2016-01-18 | Publicerad 2016-01-17

Drabbades av hjärnblödning – somnade in

Dansbandsdrottningen Carina Jaarnek är död.

Hon drabbades av en hjärnblödning i går kväll och somnade in på sjukhus i morse.

– Hon var min livskamrat och vi delade 20 år tillsammans, säger maken Niels Kvistborg.

Dansbanssångerskan Carina Jaarnek är död. Den 53-åriga sångerskan gick bort efter en hjärnblödning och avled på Södersjukhuset i Stockholm tidigt på söndagsmorgonen.

Hennes make Niels Kvistborg berättar att Carina Jaarnek föll ihop på lördagskvällen.

– Hon var glad och som vanligt när hon kom hem. Hon gick ut i köket med matkassarna och föll sen ihop vid sju-, åtta-tiden, det gick inte att få kontakt, säger han.

Och fortsätter.

– Hon fick akut hjärnblödning, det fanns ingen möjlighet att operera, säger han.

Under natten till söndagen vårdades Carina Jaarnek i respirator.

– Alla ställde verkligen upp på Räddningstjänsten och på Södersjukhuset, det måste jag säga. De var så proffsiga men det fanns ingenting att göra. Hon låg i respirator och vid fem-, halv sex-tiden i morse var hon borta, berättar han.

”Hon var min livskamrat”

– Hon var min livskamrat och vi delade 20 år tillsammans, jag saknar henne redan, säger Niels Kvistborg.

Bland de närmast sörjande finns också två döttrar och en bonusdotter.

Även musiksverige är i sorg.

– Herregud, det är mycket tragiskt. Hon var en alldeles utmärkt artist och en positiv person. Hon klarade sig på musiken och det är bra gjort, säger Bert Karlsson som jobbade med Carina för drygt tio år sedan när hon var signad till hans skivbolag.

Carina Jaarnek debuterade som 12-åring i tv-programmet ”Nygammalt” om solist i musikgruppen Frösöflickorna.

Därefter sjöng hon i Bosse Påhlssons orkester och Alfstarz, innan hon startade sitt eget band Carina Jaarneks orkester och blev en av Sveriges första kvinnliga kapellmästare 1989.

Deltog i Melodifestivalen

Jaarneks första Svensktoppsplacering kom 1986 med "Natten tänder ljus på himlen".
Hon deltog i Melodifestivalen 1994 ihop med sin lillebror, Mikael Jaarnek med bidraget ”Det är aldrig försent” och sedan som soloartist under artistnamnet Kina Jaarnek med bidraget ”Son of a Liar” 2002.

Hon berättade då för Aftonbladet att hon och maken tillsammans designade scenkläderna.

– Vi köpte jackan och byxorna sen sydde vi om dem själva och klippte och klistrade, berättade hon.

Uppträdde på kryssningar

Vid sidan av schlagern uppträdde hon fortfarande på dansbandsscenen.

För runt tio år sedan lämnade hon dansbanorna och skolade om sig till att arbeta med hälsa och skönhet i stället.

– Det hade hon länge drömt om, säger vännen och programledaren Thomas Deutgen, känd från ”Dansbandskampen” och ”P4 Dans” i Sveriges Radio.

Hon målade även tavlor. Men musiken lämnade hon inte, i makens regi uppträdde hon på Cinderella i duetter med olika band.

– Hon var väldigt bred i sin musik, en av de få dansbandssångerskor som också kunde sjunga schlager, rock och jazz, säger Thomas Deutgen.

Mamman jazzsångerska

Hennes mamma var jazzsångerska och systern Towe Jaarnek är även hon sångerska.

Carina Jaarnek belönades med Guldklaven för årets sångerska 2005 och spelade in skivan ”En hyllning till Elvis” Med Elvis kompband i Memphis, Tennessee, 2005. Hon har även spelat in låtar i Los Angeles med den internationellt kände gitarristen Albert Lee.

Carina Jaarnek blev 53 år gammal.

Fem höjdarklipp ur Carinas karriär

Många unga drabbas av akut hjärnblödning

Stefan Branth är överläkare och specialist i internmedicin.

En akut hjärnblödning kan drabba en person nästan helt helt utan förvarning.

– Det finns flera sorters hjärnblödning, men går det fort handlar det oftast om en så kallad åderbrocksblödning, säger läkaren Stefan Branth.

– Då har det bildats en utbuktning på ett blodkärl, en artär i hjärnan, som en liten ballong. Den byggs upp under längre tid, men om den till sist brister och sitter olyckligt kan det leda till döden. Om blödningen sitter vid vitala delar av hjärnan som styr hjärta och andning till exempel.

”De är otäcka”

Ibland kan man ha huvudvärk innan, och högt blodtryck kan lösa ut blödningen, men den kan också kan slå till utan förvarning. Och det är tyvärr många unga människor som drabbas.

– Det är faktiskt så. Personer så unga som i 20-årsåldern. De flesta har en ärftlighet för det. Men det går inte alltid så illa, en åderbrocksblödning kan också avslöjas av små, mindre blödningar i förväg. Men brister allt i en blödning som sitter illa till, ofta i bakhuvudet, kan man inte göra mycket. De är otäcka på det viset, säger Stefan Branth.

Åderbrocksblödningar drabbar 6 per 100 000 svenskar varje år. Slår mot alla åldrar, men är vanligast bland personer mellan 40-60 år. Dödligheten är 30-50 procent inom 30 dagar.

Arne Höök

Följ ämnen i artikeln