Veckans singlar: Taylor Swift återvänder till sina rötter

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:

SINGLAR Taylor Swift släpper en sista singel inför sitt kommande album och låter lika lågmäld som i sina tidigaste låtar.

Faktum är att samtliga artister drar ner tempot i veckans stadiga singlar.Taylor Swift
Lover
Taylor Swift
POP Jag minns Taylor Swifts tidiga låtar om pirrig och trevande ungdomskärlek.

Men i flera år har musiken i stället kretsat kring svartsjuka och självbelåtenhet. Det gäller inte minst de livfulla popsinglarna som hon släppt inför kommande albumet ”Lover”. Särskilt ”You need to calm down” väckte reaktioner från olika håll och Swift kritiserades för sitt desperata försök att bli en hbtq-ikon.

På titelspåret har popstjärnan följt sitt eget råd och lugnat ner sig. Här går hon i stället tillbaka till mer lågmälda rötter och ”Lover” låter som något hämtat från hennes första två skivor. Till lugna gitarrer sjunger Swift försiktigt om känslan av att vara tillfredsställande kär och vilja stänga ute resten av världen.

Det är inte direkt nyskapande men ändå det mest uppfriskande och överraskande Taylor Swift har släppt på länge.

Albumet med samma namn som singeln kommer den 23 augusti.Miley Cyrus
Slide away
RCA/Sony
POP Även Miley Cyrus drar ner tempot.

Tidigt i somras släppte hon den första ep:n av tre som kommer i år. ”She is coming” var för det mesta kaxig r’n’b-pop men nu väljer Cyrus att fokusera på känslorna i stället.

”Slide away” handlar om att göra slut och gå vidare: ”Move on, we're not seventeen/I’m not who I used to be”. Passande då skvallerlöpsedlarna i veckan avslöjade att popstjärnan separerat från skådespelaren Liam Hemsworth.

Låten präglas av ett lugnt beat och stillsamma stråkar men framförallt visar den styrkan i Miley Cyrus röst.Sabina Ddumba
Conversation feat. Kojo Funds
Warner
POP Sabina Ddumba har en röst som ofta är utomordentligt stark. Den är kraftfull, varm och fyllig.

Här låter den i stället fjäderlätt – trots frustrationen i hennes ord.

Artisten sjunger om ett förhållande med dålig kommunikation och ber sin partner att öppna upp sig.

Hon fortsätter dessutom att bjuda in internationella artister. Efter Mr. Eazi-samarbetet ”Blow my mind” får hon här sällskap av den brittiska rapparen och sångaren Kojo Funds. Han gästar låten med en lättsam och behaglig rap som fint omfamnar Sabina Ddumbas sång.Oscar Zia
Finns det nån
Warner
POP Någonting hände i samband med fina singeln ”Kyss mig i slo-mo”. Oscar Zia hittade ett nytt sound av elektronisk r'n'b-pop och tack vare den skånska dialekten stack musiken ut från myllret av kärlekslåtar på svenska.

På nya singeln visar 22-åringen alltjämt att han hittat rätt. Det är snyggt och storslaget om längtan efter närhet och jag kan nog tycka att det börjar bli dags för en fullängdare snart.Liam Gallagher
One of us
Warner
ROCK Det här börjar på många sätt som en typisk Liam Gallagher-låt med akustiska gitarrer och obrydd sång.

Men ju fler instrument som kommer in, till exempel sonen Genes bongotrummor, desto mer frustrerad låter den forne Oasis-sångaren.

”One of us” handlar om en brusten relation som Gallagher hoppas kunna laga i framtiden: ”You said we’d live forever, who do you think you’re kidding?”.

Vi vet nog alla vem låten handlar om.

Liam Gallagher släpper albumet ”Why me? Why not” den 20 september.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE