Skivrecensioner

Dansen hörs mellan raderna på Imenellas debut

Av: 

Per Magnusson

Imenella började som dansare och koreograf. I dag är hon allra mest känd för sin musik.
Imenella började som dansare och koreograf. I dag är hon allra mest känd för sin musik.

MUSIK

ALBUM Dansen hörs mellan raderna på Imenellas debutalbum – både i rytmen och attityden.

”Gemini” verkar liksom skapad i steget.

Betyg: 3 av 5 plus
Imenella
Gemini
Sony

RAP Som sexåring kom Imen Mohamed till Sverige och Gävle från inbördeskrigets Somalia. Senare landade familjen i Stockholmsförorten Tensta. Den formativa ungdomen med hjältar som Britney Spears och Christina Aguilera präglade henne djupt. Britney-arvet hördes redan på hittiga genombrottssingeln ”Chagga” för fyra år sedan. Men viktigare: i hennes värld var du artist på riktigt först när du kunde dansa.

Imenella fick en framgångsrik karriär som dansare, koreograf och danslärare långt innan hon började göra egen musik. Dansen genomsyrade även hennes omtalade framträdande på Grammisgalan 2020.

Artisten har hunnit bli 33 när albumdebuten landar. ”Gemini” visar upp en bredare palett än första ep:n ”Tro”. Musiken spänner mellan poppig rap, dancehall och radiohits. På något sätt tycker jag mig också höra dansen mellan raderna. Låtarna är som gjorda för att bli koreograferade nummer på scen. På samma vis märks det i attityden, musiken verkar liksom skapad i steget. ”Jag skriver i bilen på vägen till jobbet/Jag hade aldrig några planer på att göra musik”, rappar hon i ”Celebrate”.

Som låtskrivare har Imenella känsla för repetitiva refränger, som rappare har hon spontanitet och tajming. Hon alternerar mellan sång och rap på det sätt som blivit regel sedan ett drygt decennium. Ibland fastnar ”Gemini” i det svenska svar på Drakes dancehall-period som det har gått lite inflation i. Imenella, som undervisat i genren på Jamaica, behärskar emellertid även detta uttryck bättre än de flesta.

När hon gläntar på dörren till mjuk r’n’b i ”Cest la vie” märks en sensibilitet som påminner om kusinen Cherries. I relationsdramat ”För alltid” dukar de tu upp till en liten släktmiddag av kärv r’n’b.
BÄSTA SPÅR: ”Cest la vie”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Molly är en mänsklig popstjärna mitt i nuet

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Imenella

”Cherrie” Sherihan Hersi