Veckans singlar: återkomster och kontroverser

Av: Håkan Steen

Publicerad:

MUSIK

SINGLAR Deportees, The National, Florence Valentin och Kindness är tillbaka och Billie Eilish är lite lagom kontroversiell.


Deportees
Bright eyes
Deportees/Sony
POP En av de finaste, varmaste och mest hoppingivande krafterna i svensk pop är äntligen tillbaka. Och på ”Bright eyes” – första släppet från femspårs-ep:n ”Re-dreaming” som släpps i maj – omfamnar Deportees verkligen alla de nyss nämnda sidorna av sitt artisteri.

”Att be en vän att sluta gråta kan framstå okänsligt. Men det är inte för att jag saknar sympati, utan för att jag verkligen behöver den här personen. ’Bright Eyes’ är en öm attack på hopplöshet”, säger sångaren och låtskrivaren Peder Stenberg om låten, som ramas in av samma sorts finstilta intensitet som alltid.

Kanske att producenten Pontus Winnberg från Amason och Miike Snow lockat Umeå-trion att bli lite mer elektroniska än vanligt. Men även den kostymen klär dem mer än väl.

Och att Stenberg eventuellt lånar frasen ”there’s nothing left for you and me” från en av Chris Isaaks allra bästa låtar är förstås bara snille och smak och ett extra plus i kanten.

Förutom ep:n kommer det även ett nytt Deportees-album i höst.Billie Eilish
Wish you were gay
Darkroom/Interscope/Universal
POP När streamingtjänsterna i går på internationella kvinnodagen redovisade vilka som var deras mest spelade kvinnliga artister de senaste två månaderna hamnade Billie Eilish på plats tre hos Spotify och plats 20 hos Apple Music.

Tveklöst imponerande av en 17-åring från Los Angeles som inte ens har sitt debutalbum ute (det kommer 29 mars). På två år har hon dessutom gått från 257 000 till över 14 miljoner följare på Instagram. Nästan hälften av de följarna har tillkommit sedan november i fjol, vilket säger något om hur het Eilish är just nu.

Att det våren 2019 börjar storma en del på nätet när den sortens artist släpper en låt som heter ”Wish you were gay” förvånar kanske inte. Det mer konservativa hörnet upprörs förstås bara av titeln och LGBTQ-sfären har på sina håll uttryckt besvikelse över att det inte är en låt om att vara kär i en tjej. Eilish kände sig nödgad att lägga ut en video där hon förklarar att låten handlar om att ha en olycklig crush på en kille och önska att han var gay för att det skulle göra det lättare att hantera hans ointresse.

En tonårstext av en tonåring, med andra ord, hypereffektivt paketerad som en tidstypiskt avskalad ballad. Eilish-kurvan lär fortsätta lika exponentiellt uppåt som hittills.The National
You had your soul with you
4AD/Playground
ROCK The National har offentliggjort sin mest ambitiösa satsning så här långt: ”I am easy to find” är både ett nytt album och en 24-minuters kortfilm i regi av Mike Mills och med Alicia Vikander i huvudrollen (trailer här).

Filmen är inte en video till albumet och albumet är inte ett soundtrack till filmen utan Mills beskriver de två delarna av projektet som ”lekfullt fientliga syskon till varandra”. 17 maj lär mer klarhet bringas i detta för då släpps både skiva och film.

Vad vi vet om The Nationals åttonde album är att brödrabandet från Ohio har bjudit in en rad gästsångerskor, däribland Sharon Van Etten och Lisa Hannigan. Här på första singeln dyker David Bowies mångåriga basist Gail Ann Dorsey upp som duettpartner till Matt Berninger, vilket hettar upp den småkyliga mörkerrocken rejält. Låten hör kanske inte till The Nationals mest hårdslående men gör en onekligen nyfiken på albumet.Florence Valentin
Sanningen om mej
Du e fri/Playground
POP Love Antell drar ihop sitt gamla band igen, tio år efter senaste albumsläppet ”Spring Ricco”. Med Florence Valentin ville Antell i 00-talets gryning koka ihop Dexy’s Midnight Runners, The Clash, Håkan Hellström och Östen Med Resten och packa in allt i en stadig dos stockholmsk förortsromantik, vilket han ofta lyckades alldeles ypperligt med.

Den här rocksouliga popballaden låter emellertid mer som en fortsättning på det som Antell har gjort solo på senare år, och alls inget fel i det. Men möjligen indikerar det att comebacken mest handlar om att han saknat sitt band och är sugen på att åka ut och röja ur sig ”Pokerkväll i Vårby Gård” och ”Haninge punks” igen. Det går att förstå. I kväll inleder Florence Valentin sin vårturné i Norrköping.Kindness
Cry everything
Female Energy/Playground
POP När britten Adam Bainbridge för sju år sedan släppte sitt första album som Kindness, ”World, you need a change of mind”, var han under några månader hetare än het. Mixen av sovrumspop, hippa dansrytmer och Replacements-covern ”Swingin’ party” kändes ny och cool och låter väldigt bra fortfarande.

Uppföljaren ”Otherness” fäste inte riktigt lika hårt och sedan dess har Bainbridge varit sparsam och mest blivit uppmärksammad för sina samarbeten med Robyn. Hon var med och lyfte singeln ”Who do you love?” för fyra år sedan och gör om tricket här. ”Cry everything” är modern housediscopop om att gråta bort de sista tårarna och lära sig ha kul igen, och så bra att jag hoppas Kindness har mer musik på gång.

Nördinfo: körerna är samplade från Todd Rundgrens tämligen borgglömda gamla a cappella-låt ”Pretending to care”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE