Migos sprider oro och explosion över Stadion

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Alexander Tillheden/ROCKFOTO
Migos-medlemmen Quavo på Smash Stockholm.

MUSIK

KONSERT Migos sjabblar nästan bort sin spelning genom att vara nästan en timme sena.

Men till slut lyckas de kompensera.


Migos

ZE
Plats: Smash, Stadion, Stockholm. Publik: 16 272. Längd: 45 minuter för ZE och 35 för Migos. Bäst: ZE:s ”Allt e mitt” och Migos ”Bad and boujee”. Sämst: Enkelt. Migos en timme sena entré.


Att de svenska hiphopfansen fått en egen festival beror mycket på en viss trio från Lawrenceville i Georgia, USA.

Migos melodiska hiphop har bidragit till att genren blivit störst i världen och Quavo, Offset och Takeoff har tillsammans banat väg för en uppsjö av rappare.

Inte minst här hemma i Sverige.

– Jag behöver inte ens sjunga, säger ZE när han hör publikens allsång.

I veckan släppte Tenstarapparen albumet ”Mer än rap” på sitt eget skivbolag, helt utan marknadsföring eller medial uppmärksamhet. Hans raka ärlighet och fyndiga rim om pengar, droger och kriminalitet klarar sig gott på egen hand.

När han går upp på scen med ambitiösa ”74 bars” rinner orden ur honom. Han rappar snabbt, skickligt och i ett enda svep.

Desto svårare är det att få igång publiken.

På scen är ZE ännu inte lika stor som på Spotify. Det är först när han bjuder upp den brittiska grimeartisten AJ Tracey som stämningen lyfter flera snäpp. Under avslutande ”Positiv” och ”Allt e mitt” slänger hela publikhavet armarna om varandra och hoppar runt i en gigantisk cirkel.

Det tar tid men till slut blir spelningen explosiv.

Och, ehm, på tal om tid.

Två timmar senare får festivalbesökarna panik när Migos ännu inte gått upp på scen. Vissa buar och kastar flaskor mot scenen. Andra springer fram till sina vänner med gråten i halsen. En tjej bakom mig försöker övertala sina kompisar att stanna kvar.

Men tio minuter blir 50 och de går uppgivet därifrån. Precis som många andra har de hunnit tröttna.

Plötsligt: ett dån ur högtalarna. Telefoner åker upp i luften och skriken blir svindlande – trots att ljudet är dåligt och gruppen verkar osynkande.

Men Migos är noga med att inte spilla mer tid. Quavo peppar publiken genom allsång och kända one-liners som ”Raindrops drop tops” och ”Walk it like I talk it” ekar över arenan.

Då blir trion i stället oerhört tajta. De rappar helhjärtat till förinspelade toner av pistolskott och tjutande larm.

Under ”Bad and boujee” får eldbomber, rökvulkaner och publikens öronbedövande allsång Stadion att explodera. Det är en frenetisk urladdning.

Och ett värdigt avslut för Smash trots allt.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad: