Phil Collins

Kul kväll med Collins – trots onda ryggen

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

KONSERT Phil Collins med ryggbesvär på en stol med en några nummer mindre röst än på de gamla 80-talshitsen låter möjligen inte som ett optimalt recept för arenarock.

Men ett utsökt band och en artist som inte verkar kunna göra annat än sprida goda vibrationer gör ändå showen till en rätt kul kväll.

Betyg: 3 av 5 plus
Phil Collins
Plats: Friends Arena, Stockholm. Publik: Arrangören levererar ingen siffra men kanske 18 000. Längd: Två timmar. Bäst: ”Separate lives” och ”In the air tonight”. Sämst: ”Hang in long enough” och ”Dance into the light”.


Phil Collins åkte på en turné ironiskt döpt till ”The first final farewell tour” 2004. Två år senare gav han sig ut på vägarna med ett återförenat Genesis. Och när han av hälsoskäl inte längre kunde spela trummor deklarerade han 2011 att nu var det dags att pensionera sig från rocken.

Men efter en tid kände han hur sysslolösheten började äta på honom så 2016 kom den ironiskt döpta självbiografin ”Not dead yet” och året därpå rullade en världsturné i gång.

Det är del två av den turnén – ironiskt döpt till ”Still not dead yet live!” – som rullar in på Friends Arena den här gråblåsiga onsdagskvällen.

80-talets Ed Sheeran

68-åringen från London må i mångas ögon vara symbolen för allt som var ont med popmusik på 80-talet. Det blir lätt så när man säljer miljoners miljoner skivor, låter som sin tid och har en närmast provocerande oprovocerande image.

På flera sätt kan man säga att Phil Collins var 80-talets Ed Sheeran. Han dök upp överallt, spelade på båda sidorna av Atlanten under Live Aid-galan och hoppade in som skådis i tv-serien ”Miami vice”. Sjöng Collins duett med någon i mitten av det decenniet blev det garanterat en hit.

Men den övervägande del av musikpubliken som bryr sig mindre om rätt och fel har längtat efter Phil Collins. Turnén är en braksuccé och även om Friends Arena kanske visade sig vara några nummer för stor – scenen står ovanligt långt fram i hallen i kväll och de senaste dagarna har arrangören sålt två biljetter till priset av en – är de som väl är på plats desto mer hängivna.

Men så har Collins inga större ambitioner än att ge folk precis vad de vill ha. Och det med mesta möjliga finess, utifrån förutsättningarna.

Phil Collins i Friends arena.
Phil Collins i Friends arena.

För Collins är lite märkt av livet. Han kan inte spela trummor längre och en krånglande rygg tvingar honom att sitta ned under större delen av konserten.

Fortfarande en feelgoodfarbror

Men han är fortfarande en feelgoodfarbror av mått. Rösten må vara lite mindre i dag men han kompenserar med värme och ett synnerligen gediget 15-personersband som lyckas göra oväntat eleganta uppdateringar av många, om än inte alla, av de många 80-talsbombastiska dängorna.

Det låter väldigt bra, inte minst för att vara på Friends, svänger rentav riktigt rejält mellan varven, och flera låtar har åldrats betydligt bättre än sitt rykte.

Annat har inte gjort det, så de två timmarna kränger en del fram och tillbaka.

Men mest är det påfallande trevligt.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Phil Collins i Friends arena.
Publisert:

LÄS VIDARE

Rockstjärnorna på besök i Sverige: ”Kom hit för Gretas skull”

ÄMNEN I ARTIKELN

Phil Collins

Liverecensioner

Musikrecensioner

Musik

Rock

Friends Arena