Ett lyckat möte med Doktorn

Av: Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:


Dr John - Locked down

Dr. John.
Foto: PER GROTH
Dr. John.

ROCK Dan Auerbach är albumets viktigaste instrument.

Ena halvan av duon The Black Keys, som blivit ett av världens mest omtalade rocknamn, är katalysatorn bakom Dr Johns bästa skiva sen ”Goin’ back to New Orleans” från 1992.

Genom att lyssna på och lämna över ratten till en nästan 40 år yngre beundrare och talang återerövrar ”The Night Tripper”, som fyller 72 i november, sin mojo. Auerbach har producerat musiken, handplockat de unga musikerna i bandet och bestämt att ”Doktorn” ska spela keyboards i stället för piano.

Han ändrade bland annat vissa ord för att kören skulle komma in lättare i låtarna. Ingen detalj var för ­liten.

Det påminner om hur ­Jari Haapalainen från The ­Bear Quartet gick in och ruskade om Eldkvarn på vad som blev gruppens bästa album hittills på 2000-­talet, ”Atlantis”. ”Locked up” är ett lika lyckat möte mellan nytänkande och gamla rutiner.

Musiken är definitivt färgad av det senaste årtiondets garageblues. Förlagan är det skramliga soundet och hårda attityden som ofta förknippas med The White Stripes och The Black Keys.

Samtidigt är Dr Johns analoga själ intakt. Dan Auerbach river inte musiken i bitar. Det handlar snarare om en lättare men nödvändig renovering.

Det är fortfarande gumbo i melodierna. Det är fortfarande voodoo i basen. Det är fortfarande svart magi i trummorna. Och svänget firar Mardi Gras.

Bästa spår: ”My children, my angels”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN