SVT visar en dokumentär om Hultsfredsfestivalen

”Det blev ju en stor apparat”

Publicerad 2023-05-27

SVT viger tre timmar av lördagkvällen åt Hultsfredsfestivalen.

Bland annat visas en ny dokumentär: ”Hultsfred - berättelsen om en musikfestival”.

– Vi frossar i Hultsfredsfestivalen helt enkelt, säger Alexandra Lindroth, projektledare på SVT.

Hultsfredsfestivalen är en institution i svenskt kultur- och musikliv. I 25 år vallfärdade människor till den lilla orten i Småland för att uppleva musik och festivalliv under några dagar.

Forskaren Mats Trondman, som skrivit en bok om just Hultsfredsfestivalen, menar att festivalen kunde uppstå mitt ute i ingenstans tack vare en punkig gör-det-själv-anda i kombination med ett klassiskt ideellt föreningsliv. Det var smått unikt hur lokalsamhället slöt upp bakom ett gäng ungdomar som ville starta och driva en rockfestival.

Nu har filmaren Hans-Erik Therus djupdykt i arkiven för att berätta sin historia om festivalen som han själv besökte under 1980- och 90-talen.

Det är många som har egna starka minnen och känslor kring festivalen, så han är noga med att påpeka att detta är hans egen berättelse där han följer de fyra initiativtagarna bakom den lilla punkfestivalen som växte till en musikjätte – innan det blev konkurs lagom till 25-årsjubileet.

– Det har varit ett digert arbete att gå igenom arkiven och leta efter delar som helst ingen har sett tidigare.

Det svåraste har inte varit att hitta material utan att begränsa sig och välja ut en historia att berätta, menar han. Många har jobbat med festivalen, många intressanta band har spelat där och tusentals och åter tusentals har besökt festivalen.

Han har fokuserat på festivalens förgrundsgestalter, grundarna Håkan Waxegård, Per Alexandersson, Putte Svensson Sahlin och Gunnar Lagerman.

– Jag har gått på den ursprungliga drivkraften hos det här kompisgänget, kan man säga, säger Hans-Erik Therus.

– Jag utgår från deras resa i detta. Det är väl framför allt en film om drivkraft, som det var på punktiden – att man gjorde saker själv. Det växte och till sist var ju hela Hultsfred med i detta – det blev ju en stor apparat till sist.

Hultsfredsfestivalens publikrekord sattes 2005 med 31 800 besökare. Då hade orten Hultsfred 14 456 invånare.

Det som i grunden fick Hans-Erik Therus att vilja göra filmen är att det finns något vackert i engagemanget bakom festivalen med rätt udda förutsättningar och rörelsen som växte ur det, menar han.

– Det är ett fantastiskt projekt på det sättet, säger han.

Hans-Erik Therus berättar att han såg punkikonen Johnny Rotten med bandet Public Image Ltd i Hultsfred 1987. Som han minns det spelade de på en stor scen, sent på kvällen och det var en jättekonsert. Men när han hittade arkivbilder från konserten insåg han att Rotten spelade på en ganska liten scen – mitt på dagen.

– Jag blev nästan chockad, minnet var så otroligt tydligt av den här kvällen.

– Det slog mig att minnet förvanskas på vägen – och på något sätt är filmen samma, säger han.