Musik

Dinosaur Jr låter förvånansvärt städade

Av: 

Natasha Azarmi

Dinosaur Jr håller coronasäkert avstånd.

Foto: Cara Totman

MUSIK

ALBUM På deras tolfte fullängdare låter Dinosaur Jr mer städade och mindre skramliga. Det fungerar utmärkt ibland, andra gånger blir de rentav tråkiga.

Betyg: 3 av 5 plus
Dinosaur Jr
Sweep it into space
Jagjaguwar/Playground


ROCK När sångaren J Mascis bad basisten Lou Barlow att lämna bandet 1989 var det på grund av kreativa skillnader och bristande kommunikation. I 16 år gjorde de musik på olika håll innan de 2005 bestämde sig för att enas som Dinosaur Jr igen.

Sedan dess har de haft jämnaste vända hittills, varje album som släppts har sållat sig till bandets bästa.

Men kommunikationen mellan Mascis och Barlow verkar fortfarande vara nästintill obefintlig. Trummisen Murph har i intervjuer förklarat att han i dag fungerar som en slags medlare mellan de två bandmedlemmarna.

Kanske börjar det hela sätta sina spår.

”Sweep it into space” känns det som att sångaren har jobbat allra närmast medproducenten Kurt Vile. Tillsammans har de tagit fram ett sound som är lågmält, avskalat och påminner betydligt mer om Viles egen musik än om bandet själva.

Det passar förvisso fint ihop med Mascis sinnesstämningar. Han är sentimental och blödig och fokuserar mer på kärlek och tvåsamhet än någonsin förr. I ”I ain’t” fångar han sorgen i att motvilligt behöva vara själv.

Men det hela låter förvånansvärt städat med trions mått mätt. Drivet är borta och låtarna bygger upp till ett klimax som aldrig kommer.

Den avskalade produktionen innebär dessutom att bandet bortser från sin finaste egenskap: att i en och samma låt få poppiga refränger att kännas lika självklara som stökiga riff.

Givetvis tänder det till ibland. ”Hide another round” innehåller inslag av Dinosaur Jr:s nostalgiska ådra och inbjudande skrammel.

Men det som gör låten till albumets starkaste stund är den påtagliga spelglädjen hos de tre medlemmarna. Det går nästan att ana ett leende bakom J Mascis sång.
BÄSTA SPÅR: ”Hide another round”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Dinosaur Jr släpper nytt

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik

Musikrecensioner

Skivrecensioner

Rock

Pop

Kurt Vile