Jakob Hellmans återkomst är inte ett skämt

Av: Markus Larsson

Publicerad:
Jakob Hellman är tillbaka med ny musik. Jo, det är sant. Jo, himla inte med ögonen.
Jakob Hellman är tillbaka med ny musik. Jo, det är sant. Jo, himla inte med ögonen.

SINGEL Många artister har inspirerats av Jakob Hellman sedan 1989.

Men den riktiga fortsättningen kan skriver han bäst själv.Jakob Hellman
Jag kan inte säga hejdå till dig/När jag går in nånstans och känner mig utanför
EMI/Universal

Det är 31 år sedan som Jakob Hellman släppte sitt första och hittills enda album.

Hur länge sedan då?

Så här länge:

När ”... och stora havet” ges ut i februari 1989 står Berlinmuren fortfarande kvar. En kommunpolitiker från Katrineholm, Göran Persson, har precis blivit skolminister. Rättegången mot Christer Pettersson, misstänkt för mordet på Olof Palme, har ännu inte inletts. Det första avsnittet avsnittet av ”Seinfeld” har inte haft premiär i USA. Ingemar Stenmark tävlar fortfarande i slalom. Veronica Maggio är åtta år gammal. World wide web är fortfarande en idé.

Och så vidare. Och så vidare. Och så vidare.

Vissa har, kanske med all rätt, kallat Hellmans karriär för perfekt. Att släppa ett album som adlas till en svensk klassiker innan någon hinner säga ”Vara vänner” och i princip försvinna är inget annat än pur perfektion i teorin.

I praktiken riskerar Jakob Hellman i så fall att slå karriären i småbitar när den något, ehum, försenade uppföljaren ”Äntligen borta” släpps i januari nästa år. Magin och mystiken i att vara frånvarande och otillgänglig kommer definitivt att brytas.

På något sätt känns det dock som att de två första låtarna från skivan tar vid exakt där ”...och stora havet” slutade. Den unga nervösa energin har fått gråa hårstrån i ordens bästa bemärkelse. Albumdebutens texter och melodier har genom åren gått igen hos bland andra Annika Norlin, Håkan Hellström och Kent, men ingen sjunger fortfarande svensk pop som Jakob Hellman.

På den här dubbelsingeln märks det tydligast i den smått bedårande balladen ”Jag kan inte säga hejdå till dig”.

Genomslaget kommer givetvis inte vara lika stort, men fortsättningen av det älskvärda popmysteriet kan bli bättre än någon som var där 1989 vågade tro.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE