Avslöjar: SVT kastar om röstningen i Mello 2022

Dubbelt så många appröster • Poängräkning i direktsändning • Ingen finalrepris – Så blir alla ändringar

Uppdaterad 2022-01-28 | Publicerad 2022-01-26

Melodifestivalen ska bli mer spännande för tittarna – men kan bli en mardröm för artisterna.

SVT:s nya upplägg ger tittarna dubbelt så många appröster och omröstningen kommer att redovisas i direktsändning.

– Vi vill ge tittarna en chans att engagera sig i tävlingen under hela programmet, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström.

Ett nytt röstningsupplägg, där man får nya gratisröster i appen efter en första röstningsomgång, ska få tittarna att engagera sig under hela sändningen av Melodifestivalen.

Men SVT:s nya upplägg kan också bli lättkränkta artisters mardröm.

Aftonbladet kan i dag presentera hur SVT har bestämt sig för att göra om röstningsuppläggen i deltävlingarna, semifinalen och i finalen.

Första finalisten utropas snabbare

– Framför allt gör vi det för tittarupplevelsens skull, säger Anette Brattström, projektledare på SVT och chef för Melodifestivalen.

– När vi ser hur tittarna röstar så är de väldigt engagerade i första halvan av programmet. Men sen tror vi att alla hjärtröster är slut, så under resten av programmet kan man inte engagera sig och påverka längre. Därför kommer vi nu att dela ut nya hjärtröster till omgång två.

Men förändringen är större än så. En första finalist kommer att utropas redan efter den första röstningsomgången, baserat på vem som fått flest röster totalt sett. Därefter fortsätter kvarvarande sex bidrag till en andra röstningsomgång. Där baseras resultat istället på hur rösterna fördelats mellan de olika åldersgrupperna i appen, samt telefonrösterna.

– Där kommer vi att kora ytterligare en finalist och två semifinalister utifrån hur tittargruppernas poäng fördelar sig, säger Anette Brattström.

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström.

Tittarnas röstning redovisas i direktsändning

Dessutom kommer SVT under deltävlingarna att redovisa hur de olika åldersgruppernas röster har fördelat sig i en klassisk poängutdelning.

– Framför allt blir det 12-poängarna som delas ut, resten redovisas i grafiken, säger Anette Brattström.

Det här är ett trendbrott. De senaste åren har SVT snarare undvikit att presentera bottenresultaten i sändning. Istället har tittarna behövt vända sig till exempelvis Aftonbladet för att få veta vem som faktiskt nästan tog sig vidare, eller hamnade i botten.

Finns det inte en risk att artisterna kommer att tycka att det är jobbigt att få vara med om poängräkning och resultat i direktsändning redan i deltävlingarna?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. För det vi gör är att vi visar hur stort stöd artisterna ändå fått. Det har tagits emot positivt tidigare år när vi har redovisat att även de som har slutat femma, sexa eller sjua fått väldigt mycket röster och väckt ett stort engagemang.

Även i finalen kommer tittarna att få nya appröster. Detta kommer att ske efter att internationella juryn sagt sitt.

– Vi brukar ju uppmana tittarna att agera och påverka efter att jurygrupperna lämnat sina poäng. Nu ökar vi möjligheten till att göra just det genom att fylla på med nya hjärtröster då, säger Anette Brattström.

Oscar Zia, programledare för Melodifestivalen 2022.

Så ändras deltävlingarna:

  • Röstningen pågår i appen och via telefon medan de sju akterna framför sina låtar. I appen har alla tittare fem gratisröster per låt.
  • Efter en snabbrepris kommer en första finalist utses, den artist som totalt sett fått flest röster efter första röstningsomgången.
  • De sex artister som är kvar går vidare till röstningsomgång nummer två. Här får tittarna fem nya gratisröster per artist i appen. Rösterna från första omgången följer också med.
  • Resultatet i röstningsomgång nummer 2 baseras nu istället på hur rösterna har fördelats i ålderskategorierna i appen: 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre, samt telefonrösterna.
  • Finalisterna utses därmed på två olika sätt: dels den som får flest röster totalt sett i första röstningsomgången och dels den som får högst poäng från de olika ålderskategorierna efter den andra röstningsomgången.
  • För första gången kommer åldersgruppernas röstfördelning att redovisas i programmet, i stil med Eurovision-finalen, där 12:an i respektive ålderskategori delas ut muntligt och resterande poäng redovisas i grafiken.
  • Det innebär att tittarna i direktsändning kommer att kunna följa rösträkningen och därmed också få veta vem som kommer trea respektive fyra och därmed tar sig vidare till semifinalen och dessutom vem som kommer femma, sexa och sjua i deltävlingarna.
  • Med det nya upplägget plockar man samtidigt bort vinnarreprisen i deltävlingarna. De två akter som tar sig till final kommer inte att sjunga sina låtar igen.

Så ändras semifinalen:

  • Det som tidigare hetat Andra chansen byter i år namn till semifinal och duellerna har skrotats.
  • Vid en lottdragning i direktsändning på SVT play tisdag 1 mars kommer de åtta bidragen att delas upp i två grupper, semi 1 och semi 2.
  • Vid lottdragningen kommer det inte göras skillnad om bidragen slutat trea eller fyra i sin deltävling, vilket i praktiken skulle kunna innebära att samtliga 3:or hamnar i en grupp och samtliga 4:or i den andra.
  • Två låtar går vidare till final från semi 1 respektive semi 2.
  • Resultatet kommer baseras på de två låtar som får högst poäng utifrån hur rösterna fördelats i ålderskategorierna i appen: 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre, samt telefonrösterna.
  • Till skillnad från deltävlingarna kommer rösterna inte att redovisas i semifinalen, detta av tidsskäl.

Så ändras finalen:

  • Röstningen pågår i appen och via telefon medan de tolv akterna framför sina låtar. I appen har alla tittare fem gratisröster per deltagare.
  • Efter att de internationella jurygrupperna har lämnat sina röster kommer alla tittarna att förses med nya gratisröster, fem nya per artist, för att kunna fortsätta påverka resultatet också efter att internationella juryn sagt sitt.
  • Tv-tittarnas röster kommer därefter att redovisas i klump per bidrag, så att tittarna får veta hur många poäng totalt ett bidrag har fått utifrån hur rösterna fördelats i de olika ålderskategorierna i appen och telefonrösterna.
  • I efterhand kommer SVT att särredovisa hur många poäng respektive bidrag fått från respektive ålderskategori.

Poäng utifrån ålderskategorier – så funkar det

  • Sedan 2019 har tittarna delats in i åtta olika tittargrupper, sju stycken i appen utifrån ålder: 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre, samt en åttonde grupp som består av telefonrösterna.
  • Alla tittargrupper har lika stor makt.
  • Den som får flest antal röster i respektive tittargrupp får 12 poäng, näst mest röster får 10 poäng, därefter 8, 5, 3 och 1.
  • I finalen kommer varje tittargrupp att dela ut poäng enligt skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
Första deltävlingen sänds från Avicii arena i Stockholm den 5 februari.