Mejla

Markus Larsson

Skandal om Dotter missar finalen

MELODIFESTIVALEN

Det är bara vecka två.

Men vi är redan tillbaka i Jämmerdalen.

Paul Simon beskrev veckan bäst redan 1964:

”Hallå mörker, min gamla vän. Jag har kommit hit för att prata med dig igen.”

Ok, det finns säkert bättre översättningar men förhoppningsvis går poängen fram ändå. Vi är tillbaka i Jämmerdalen igen, en kär gammal station och plats som Mellotåget traditionsenligt brukar stanna på vecka tre.

Men i år är inget sig likt. Till skillnad från SJ ligger Melodifestivalen före tidtabellen och når Jämmerdalen redan vecka två. Hur kunde det bli så? Jag har ingen aning. Skyll på pandemin, Anders Tegnell eller något som får ditt hjärta att slå lite lugnare.

I Jämmerdalen kan ingen ändå höra dig skrika över ett intetsägande bidrag. Det är kallt och tomt. Inga lampor är tända under en obarmhärtig måne. Skuggorna är flera meter djupa. Jag hade hellre varit i Mumindalen.

Är som mördarbacken

Andra deltävlingen kan i år jämföras med mördarbacken i slutet av Tour De Ski. Det kommer inte att bli en lätt klättring.

Bidrag nummer ett: Förbannat. Fel valla. Det börjar bra.

Bidrag nummer två: Och där gick staven av.

Bidrag nummer tre: Mjölksyran dräper musklerna. Vad är det som pågår? Benen skakar, armarna värker, lungorna pressas ut genom öronen.

Bidrag nummer fyra: Här hade Calle Halfvarsson gett upp.

Bidrag nummer fem: Är det här Eva Rydberg och Ewa Roos, eller har Samir & Viktor redan blivit äldre äldre?

Bidrag nummer sex: Kommentatorerna Jacob Hård och Anders Blomquist är förfärade. Blomquist: ”Jag tycker att herr Larsson borde bryta nu. Jag har aldrig sett en människa åka skidor på en negativ växel förut.”

Bidrag nummer sju: Två sekunder innan medvetslösheten räddar Dottershowen. Hon är målgången i Tour De Ski, det första glaset vatten efter en 40 dagar lång ökenvandring, skatteåterbäringen i slutet av deklarationen och Jämmerdalens kommungräns.

Tack gode Gud för henne. I fjol kom hon tvåa med ”Bulletproof”, och här är hennes bidrag ”Little tot” det enda anständiga alternativet som går att skicka vidare till Rotterdam i maj.

Jämmerdalen behövs

Nu kanske någon tycker att jag låter negativ. Helt fel. Det är precis tvärtom.

SVT kan inte fylla programmet med 28 bra låtar varje år. Det är ett ”mission impossible”, till och med för Tom Cruise. Jämmerdalen behövs för att härda kropp och öron och skänker tävlingen ett dynamiskt spelrum mellan högt och lågt.

Efter uppförsbackar kommer i regel en nedförsbacke. Efter sol kommer regn, eller hur det nu var?

Håll i, håll ut och håll avstånd. Efter vecka två av Melodifestivalen 2021 klarar ni av vad som helst, Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter

Dentway

Av: 

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

”Verkligen jättefult – och helt rätt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

”Dotter” Johanna Jansson

Eva Rydberg

Calle Halfvarsson