Folkets dom: Anna Bergendahl vinner

Favorittippade Dotter kommer på femteplats

Av: Fanny Westling

Publicerad:
Uppdaterad:

SOLNA. Anna Bergendahl kan få en andra chans till Eurovision på lördag.

Hon är det svenska folkets solklara vinnare, enligt en undersökning av Aftonbladet/Demoskop.

– Vi har prickat in vinnaren varje år. Men det är väldigt mycket som kan hända såklart, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Det har gått tio år sedan Anna Bergendahl, 28, lämnade Eurovision i tårar, efter att hon fick kvalificerade sig till finalen i Oslo.

Men enligt en mätning genomförd av Aftonbladet/Demoskop kommer svenska folket att ge henne en ny chans i lördagens final då ”Kingdome come” kammar hem hela 29 procent av rösterna, på frågan om vem som är favorittippad i finalen.

– Vi har prickat in vinnaren varje år. Men det är väldigt mycket som kan hända de sista dagarna, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop om resultatet och tillägger:

– Just dessa artister uppträder på samma scen för första gången och vilken dagsform har artisterna. I år har vi ju även spridningen av Coronaviruset som skulle kunna göra så att man uppträder utan publik som i Danmark. Det skulle givetvis bli en annan känsla för artisterna.

The Mamas på silverplats

På andraplats kommer The mamas med ”Move” på 12 procent, tätt följt av Hanna Ferm med ”Brave” och Anis Don Demina med ”Vem e som oss” på 10 procent.

I mätningen har 1001 svenskar över 16 år deltagit. Resultatet innefattar alltså inte barn som annars utgör en stor del av Melodifestivalens publik. Men det har inte påverkar tidigare undersökningsresultat enligt Karin Nelsson.

– Men det är viktigt att ta med att den här väldigt viktiga målgruppen inte är med i resultatet.

Anna Bergendahl.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Anna Bergendahl.

Folket väljer inte Dotter

På oddsjämförelsesajten Eurovisionodds.com har Johanna ”Dotter” Jansson toppat som den som är mest trolig att vinna sedan den 16 februari. Men enligt demoskopundersökningen kommer hon på femteplats, när svenska folket får välja bland sina favoriter.

Vem som kommer ta hem kalaset i slutändan står först klart på lördag klockan 22.00. Och även om Demoskop har prickat in vinnare tidigare, så finns det såklart inga garantier förrän både svenska folket och den internationella juryn lagt sina röster.

– Vad spännande det ska bli, säger Karin Nelsson. 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultatet presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE