Skärpt säkerhet efter Nöjesbladets larm

Män tog sig in på skyddat område – John Lundvik: ”Vill veta vad som hänt”

Publicerad 2019-05-18

TEL AVIV. Två män tog sig olovligen in på Eurovisionområdet trots ”maximal” säkerhet.

Efter Nöjesbladets larm om säkerheten skärper nu EBU rutinerna vid arenan.

– Självklart vill man veta vad som hänt, säger John Lundvik.

EBU och Israel har gång på gång hävdat att säkerheten är maximal på årets Eurovision song contest i Tel Aviv.

Trots det lyckades två obehöriga män ta sig in på det avspärrade området kring presscentret intill arenan under torsdagens semifinal där John Lundvik tävlade.

Männen ska ha lyckats ta sig förbi de yttre grindarna och ända fram till den inre avspärrning där besökarna måste passera genom en säkerhetsstation liknande den på flygplatser och tog sig in i presscentret genom en oövervakad nödutgång, efter att först ha forcerat ett två meter högt och kedjat stängsel.

Enligt ögonvittnen betedde de sig märkligt, som om de inte tidigare varit i lokalen och brydde sig inte om den semifinal som alla andra tittade på på stora skärmar. I stället filmade de en översiktsbild av pressrummet och försvann sedan in på en toalett runt i fem minuter innan de gick mot presscentrets utgång.

Då larmade vittnena säkerhetspersonalen på plats som dock, till synes, släppte männen efter ett kort samtal utan id-koll och förklarade att det var två arenabesökare som ”gått fel” efter ett ”misstag”. De vittnen Nöjesbladet pratat med menar att säkerhetspersonalen gett olika svar när de rapporterat vad de sett. En förklaring som ges är att intrånget var ett säkerhetstest, en annan är att männen ska ha blivit identifierade och omhändertagna.

”Tar det väldigt allvarligt”

Sedan händelsen har säkerhetspersonal på plats på Eurovision-området upprepade gånger försäkrat att det ska vara ”omöjligt” att ta sig in på området. Nöjesbladet tog sig dock enkelt förbi det yttre skalskyddet utan att väskor söktes igenom eller några dokument behövde visas under torsdagseftermiddagen.

EBU vill inte kommentera några detaljer men bekräftar att man fick ett larm om incidenten i går kväll.

”Vi tar som alltid detta väldigt allvarligt. Vi har pratat med personerna som rapporterat det till oss och utreder saken noggrant. Arrangören arbetar att med lokala myndigheter och ett välrenommerat privat säkerhetsbolag. Säkerhetsnivån är i linje med lokal lagstiftning och de höga krav EBU har”, skriver en presstalesperson i ett mejl till Nöjesbladet.

Efter Nöjesbladets frågor skärptes sedan säkerheten under fredagen med fler vakter samt fler och noggrannare väskkontroller.

Lundvik: ”Vill veta”

Uppgifterna nådde även den svenska delegationen med John Lundvik i spetsen.

–Ja, jag har hört talas om den och har också fått information om att man undersöker saken. När man får höra om en sån här grej så vill man självklart veta vad som verkligen hänt, säger han.

Även om EBU ännu under fredagsnatten saknade information och ännu utreder intrånget vill man lugna alla personer i området.

”Vi ser fram emot vad som kommer att bli en underbar kväll med musik och fest med tusentals personer i arenan och alla tillhörande fester runtom i Tel Aviv och världen”, skriver man i ett mejl till Nöjesbladet.

Kommer ni att söka igenom området igen efter gårdagens incident?

”Området söks igenom rutinmässigt hela tiden”.


Eurovision och säkerheten

Intrånget på Eurovision-området kommer bara ett par dagar efter att den israeliska webbsändningen av tisdagens semifinal hackades. Istället för tävlingen visades animerade explosioner, något tv-kanalen Kan skyllt på terrorgruppen Hamas som styr i Gaza.

”Hackningen skedde under några minuter. Vi tror inte att någon felaktighet sågs av någon större mängd personer, men EBU tar nätsäkerhet extremt allvarligt och assisterade KAN i att utreda incidenten. Lämpliga åtgärder för att förhindra att detta upprepas har vidtagits”, skriver EBU i ett mejl.

Under våren tvingades EBU upprepade gånger utöva påtryckningar mot premiärminister Benjamin Netanyahu för att få Israel att bekosta de nödvändiga säkerhetsinsatserna kring de aktuella ESC-områdena. Enligt Jon Ola Sand, EBU:s Eurovision-chef, ska dock den situationen vara löst.

Tidigare i veckan kom uppgifter om att Madonna valt att inte skriva på sitt kontrakt som Eurovision-finalens mellanakt på grund av att man inte kunnat enas kring säkerheten. Jon Ola Sand beskrev häromdagen situationen som ”lite märklig”, och menade enligt DN att Madonnas krav på säkerhetsarrangemangen varit en del av problemen i förhandlingarna.

För två helger sedan avfyrades enligt israelisk militär 600 raketer och projektiler mot Israel. 150 av dem sköts ned och Israel besköt 320 mål i Gaza, enligt militären. Över 20 palestinier och fyra personer i Israel dödades, enligt AFP. Tel Aviv ligger runt fyra mil ifrån riskzonen och åtta mil från Gaza. Sedan förra måndagen råder dock eldupphör Israel, enligt palestinska företrädare.

Följ ämnen i artikeln