Måns Zelmerlöw längtar tillbaka till Mello-scenen

Drömmer om ny Eurovisionseger

Publicerad 2021-03-11

Vid Melodifestivalens final på lördag är en gammal vinnare tillbaka på scenen.

Då som programledare, men Måns Zelmerlöw öppnar samtidigt för en målmedveten comeback som artist i programmet.

– Jag älskar den här tävlingen och någon gång skulle jag vilja komma tillbaka så klart, säger han.

Följ ämnen

Måns Zelmerlöw, 34, har bråda dagar. Han kommer svettig och padelklädd innan han efter en snabb dusch och ombyte slår sig ner med Aftonbladet.

Som en av programledarna ska han leda Melodifestivalens final, han har precis släppt en ny singel och pendlar mellan familjen i England och jobb i Sverige. Mitt i det kläms en padelmatch in med kompisen och förre tennisproffset Jonas Björkman, 48 mot fotbollsprofilerna Anders Svensson, 44, och Marcus Allbäck, 47.

Men det är sista matchen innan fokus helt läggs på finaluppdraget.

– Det kändes självklart när Christer ringde och frågade om jag ville leda. Det var 2010 jag ledde programmet senast och det kändes att det var dags.

Måns Zelmerlöw leder Melodifestivalens final på lördag – men skulle gärna komma tillbaka som tävlande artist.

”Nerv”

Faktum är att det har varit på gång ett tag. Att det är Melodifestivalnestorn Christer Björkmans sista år i produktionen bidrog starkt.

– Vi pratade om det här redan för två år sedan. Han ville ha en kavalkad av programledare och att jag skulle kunna vara en av dem. Det ställde jag mig positiv till, säger han.

För Måns Zelmerlöw är tävlingsmomentet i programmet viktigt, men trots avsaknaden av publik på plats ser han ingen risk att det blir svårt att tända till.

– Jag tror att det hade varit svårare i en delfinal. Just i finalen står mycket på spel, det är bra låtar rätt igenom och artisterna har en nerv på ett annat sätt, säger han.

Väckt intresse i England

Måns delar programledarrollen med Shima Niavarani, 35. Duon har de senaste dagarna skrivit och repeterat ett nytt öppningsnummer. Vad det innehåller vill han inte avslöja, mer än att de blir en personlig touch. De har aldrig jobbat tillsammans tidigare, men han hade en tydlig bild av henne.

– Jag tycker hon har otrolig komisk timing, sjunger bra och vi har många likheter samtidigt som vi är olika. Det kommer vi att göra ett nummer kring.

Måns Zelmerlöw har följt årets tävlingar noga från tv-soffan hemma i England.

– Jag har fått hela den del av England som jag känner att börja älska Melodifestivalen. Den engelska släkten plus alla vänner sitter och tittar på SVT play. Det har vi gjort med familjen också. Det här är första gången som min sexåring har börjat uppskatta det.

Tuff konkurrens

Slutsegern tror han kommer stå mellan Tusse, The Mamas, Dotter, Eric Saade och Danny Saucedo. Han lyfter även ett varningens finger för Clara Klingenström.

– Det roliga i år är att det känns helt öppet. Vad vi än skickar till Eurovision tror jag att jag kommer tycka att det är bra, säger han.

Att programmet och tävlingen har en stor plats i Måns Zelmerlöws hjärta råder det inget tvivel om.

– Det betyder hur mycket som helst. Jag fick mitt genombrott 2007 genom programmet och kommer nog alltid känna att jag är en del av formatet.

Han öppnar för att inom några år själv ställa sig på scenen som en av de tävlande och för tävlingsmänniskan Måns är det då bara seger som gäller.

–Jag älskar den här tävlingen och någon gång skulle jag vilja komma tillbaka så klart. Men då måste jag känna att jag har helt rätt låt och en låt som skulle kunna utmana i Eurovision. Det är klart att det finns en dröm att vinna Eurovision igen, som Johnny Logan gjorde.


Måns om...

... engelska Melodifestivalen:

– Jag har lett den två gånger vilket var väldig kul. Storleksmässigt är det en skillnad. Det är väldigt mycket mindre i England än här.

Måns Zelmerlöw och Ciara Zelmerlöw.

... öppenheten kring parets missfall: Vi mår bra. Men det är klart att det var ett tufft år i fjol på grund av två rätt sena missfall. Det var något skönt att prata om det. Vi märkte på responsen att det är många som tycket att det var skönt att någon pratade ut om det. Det är lite stigma kring det.

... padelintresset i England: Jag har försökt starta den första padelhallen där. England är ett konservativt land så det tar lite längre tid för dem att ta till sig något nytt. Padel är så kul, världens roligaste sport. Så jag kan inte se varför inte engelsmännen skulle gilla det. De är ändå ett racketsportland.

Polina Gagarina.

. .. egna artistkarriären: Jag släppte en singel med Polina Gagarina. Det är den officiella konståknings-VM-låten. Sen släpper jag en ny singel som heter ”Come over love”, det har blivit startskottet på att skriva en ny platta. Det är det jag ska börja göra nu.

... pendlandet mellan Sverige och England: Det har inte varit några problem alls att bo i England och jobba mestadels i Sverige, Men det blir mer och mer regler och intyg som behövs för att undvika karantän. Men än så länge så går det.

... hemskolning: Vi har fått sköta det. De har lektioner på zoom mellan 08.00 och 15.00. Det är orimligt för en sexåring att titta på en skärm med en lärarinna i sju timmar. Vi har fått sitta med och försöka hålla hans koncentration uppe. Jag har en nyfunnen respekt för lärarskapet. Vilka otroliga kämpar lärarna är.