Melodifestival-artisten stoppas efter regelbrott

Men datorspelsbandet Pagan Fury får fortsätta tävla

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. SVT stoppar Vlad Reiser.

Samtidigt bryter de själva mot reglerna om otillbörligt gynnande.

– Om man är artist så har man i dag nästan alltid ett kommersiellt syfte på något sätt, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen på SVT.

SVT stoppar artisten och influencern Vlad Reisers, 25, reklaminlägg på Instagram, vilket Mediepodden var först med att rapportera.

Reiser bröt mot SVT:s regler som innebär att inga artister får göra reklam samtidigt som de tävlar i Melodifestivalen genom att posta ett reklaminlägg för en låneförmedlingstjänst på Instagram i måndags. Enligt Mediepodden låg inlägget uppe fram till torsdag förmiddag.

Sedan stoppades artisten av SVT.

– Så fort vi fick reda på det bad vi honom plocka bort det. Det inlägget finns inte kvar. Jag har ingen aning om hur det hände, men självklart är vi otroligt ledsna över att det har skett, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen på SVT.

Pagan Fury får tävla

Samtidigt tävlar gruppen Pagan Fury i Melodifestivalens tredje deltävling. Bandet är skapat av datorspelföretaget Paradox och fungerar som officiellt rockband för datorspelet Crusader kings.

Bandets medverkan har fått kritik av bland andra medieexperten Emanuel Karlsten, som menar att Melodifestivalen kan fällas för otillbörligt gynnande. SVT svarade med att försäkra att bandet inte kommer att associeras med kommersiella budskap eller produkter under tävlingsperioden.

Vlad Reiser.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vlad Reiser.

Trots det kallades gruppen fram till för bara några timmar sedan för ”officiellt rockband för datorspelet Crusader kings” i Melodifestivalens egen app. Formuleringen raderades av SVT när den upptäcktes.

– Det har skett en del misstag, men jag ser inte att det skett något regelbrott än så länge. Det som var mest olyckligt var att vi själva i vår egen app hade en gammal text som kom upp. Så fort vi fick reda på det plockade vi bort den. Det gjorde mig väldigt irriterad, för det är regler vi själva sätter upp, då ska vi ha väldigt bra koll, säger Anette Helenius.

”Har nästan alltid kommersiellt syfte”

Vlad Reiser stoppas från att göra reklam i sociala medier, varför får då Pagan Fury, som skapades i reklamsyfte, tävla i Melodifestivalen?

– Om man är artist så har man i dag nästan alltid ett kommersiellt syfte på något sätt. Så är det med Pagan Fury också. Oavsett när de uppstod eller hur de uppstod så är de med på samma villkor som vilken artist som helst. Men den koppling som finns till deras kommersiella produkt kan absolut inte kan göras i Melodifestivalens sammanhang under den perioden de är med hos oss.

Var går gränsen? Skulle Comhems Judit & Judit eller Ica-Stig kunna tävla i Melodifestivalen?

– Absolut inte. De är inte artister, de ligger inte på något skivbolag och deras enda syfte är att marknadsföra en produkt.

Melodifestivalens första deltävling sänds från Göteborg på lördag klockan 20.00 i SVT.

1 av 2
Bild från Melodifestivalens egen app.
Publicerad:

LÄS VIDARE