Eurovision song contest

Röstade på varann – och försökte sänka Cornelia Jakobs

Därför diskades jurygrupperna från sex länder i Eurovision – EBU: ”Oegentligheterna saknar motstycke”

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Sex länder gav varandra högsta poäng – och försökte sänka Sverige.

Siffrorna visar: Så avslöjades fusket i Eurovision song contest.

– Oegentligheter i juryröstningen av den här omfattningen saknar motstycke, säger en talesperson för EBU i ett uttalande.

00:01 natten mellan lördag och söndag. I Eurovision-sändningen sitter högsta chefen för tävlingen Martin Österdahl och säger:

– Jag är glad över att kunna berätta att vi nu har jurypoäng från de 40 nationella jurygrupperna, vi har kontrollerat och verifierat dem och vi har ett giltigt resultat. You’re good to go.

Men hans ord är, om inte annat, en vit lögn.

Eurovision-chefen Martin Österdahls vita lögn i sändningen: ”Vi har nu jurypoäng från de 40 nationella jurygrupperna”.

Att sex av jurygrupperna hade diskvalificerats får tittarna inte veta. Först 19 minuter senare skickar EBU ut ett pressmeddelande om att ”vissa oregelbundna röstningsmönster identifierats i resultaten från sex länder”, men det nämns aldrig i sändningen.

Försökte ge högsta poäng till varandra

Nu bekräftar EBU att det var jurygrupperna i San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Polen, Georgien och Rumänien som diskades och inte fick lämna sina poäng i Eurovision-sändningen. Istället användes ett aggregerat resultat, där juryrösterna från länder med historiskt liknande röstningsmönster vägdes samman för att plocka fram proxyröster från de diskade länderna.

Diskvalificeringen har ifrågasatts av flera av de inblandade tv-bolagen, men nu går EBU också ut med siffror som visar hur San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Polen, Georgien och Rumänien försökt ge högsta poäng till varandra och samtidigt i flera fall också försökt sänka Sveriges artist Cornelia Jakobs i semifinalen, så att den stora favoriten inte skulle ta sig till final.

Cornelia Jakobs på Eurovision-scenen i Turin.
Cornelia Jakobs efter finalen, ovetande om att flera diskade jurygrupper försökt sänka henne i semifinalen.

Men eftersom EBU:s röstningspartner, det tyska telekommunikationsföretaget Digame, tillsammans med kontrollanter från internationella revisionsbyrån Ernst & Young, slog larm lyckades inte kuppen. Cornelia Jakobs vann sin semifinal och slutade sen fyra i finalen.

Jurygrupperna fick inte veta att fusket upptäckts

Jurygrupperna i de sex länderna fick aldrig veta att de hade avslöjats, utan fortsatte sitt juryarbete även inför finalen. Först sent på natten mellan lördag och söndag, medan rösträkningen pågick som mest intensivt i Palo Alpitour i Turin, gick EBU ut med beskedet att deras röster var ogiltiga och skulle ersättas med proxyröster.

Det som gjorde att röstningspartnern Digame slog larm var att fyra av de sex länderna under den andra semifinalen hade de andra fem i sin topp 5, ett hade de andra i sin topp 6 och det sista landet hade fyra av länderna i sin topp 4 och det femte landet på sjundeplats.

Om röstsiffrorna hade godkänts skulle fyra av de sex länderna ha försetts med minst en extra 12-poängare vardera. Det som också fick röstkontrollanterna att reagera var att fem av de sex länderna hade rankats utanför topp 6 av alla andra röstande länder i semifinalen.

– Fyra av de sex länderna var dessutom rankade bland de sex i botten av de andra 15 röstande länderna i den här semifinalen. Oegentligheter i juryröstningen av den här omfattningen saknar motstycke, säger en talesperson för EBU i ett uttalande.

Polens röstavlämnare Ida Nowakowska fick tillkännage proxyröster istället för rösterna från den diskade juryn
EBU hänvisade till tekniska problem och lät Eurovision-chefen Martin Österdahl tillkännage proxyrösterna från Azerbajdzjan efter att landets jury diskats inför finalen.

Diskade jurygrupperna nollade Cornelia Jakobs

Men det som också framgår när man granskar siffrorna är att två av de diskade länderna, Rumänien och Georgien, avsiktligt försökte sänka Cornelia Jakobs och hennes hit ”Hold me closer”.

Jakobs låt var den stora förhandsfavoriten i den andra semifinalen, av de 14 länder som inte diskades och som också kunde rösta på Sverige (att rösta på det egna landet är inte tillåtet) fick hon tio 12-poängare, en 10-poängare, två 7-poängare och en 6-poängare. Men av Rumäniens och Georgiens jurygrupper rankades hon som semifinalens näst sämsta låt och nollades.

Även de diskade jurygrupperna från Azerbajdzjan, Montenegro och San Marino stack ut i sina låga poäng till den svenska förhandsfavoriten, medan Polens jurygrupp hade tänkt ge Sverige en 6-poängare i semifinalen.

Det var Eurovision-chefen Martin Österdahl som fattade beslutet att diska jurygrupperna, och det godkändes av EBU:s högsta chef.

– EBU har diskuterat röstningsmönstren med de aktuella tv-bolagen och gett dem möjlighet att vidare utreda juryröstningen i sina länder, säger en talesperson för EBU i ett uttalande.


Tabellerna som visar fusket i Eurovision

Poängen från de länder vars jurygrupper inte diskades i Eurovisions andra semifinal.

Bara Azerbajdzjan rankades högre än sjua när EBU räknade ihop poängen från de 15 andra länderna som röstade i den andra semifinalen, inklusive big 5-länderna Tyskland, Storbritannien och Spanien. Fyra av de diskade länderna hamnade däremot i botten.


Poängen från Azerbajdzjans diskade jurygrupp.

Azerbajdzjans diskade jury rankade Polen, Georgien, Rumänien, Montenegro och San Marino som topp 5. Sverige var 8:a och skulle ha fått 3 poäng.


Poängen från Georgiens diskade jurygrupp.

Georgiens diskade jury rankade Azerbajdzjan, Montenegro, Rumänien, San Marino och Polen i topp 5. Sverige skulle nollas eftersom juryn rankade ”Hold me closer” som näst sämsta låt i semin.


Poängen från Montenegros diskade jurygrupp.

Montenegros diskade jury rankade Georgien som etta och Azerbajdzjan, Rumänien, San Marino och Polen på plats 3 till 6. Sverige rankades 7:a och skulle ha fått 4 poäng.


Poängen från Polens diskade jurygrupp.

Polens diskade jury rankade San Marino, Azerbajdzjan, Rumänien och Montenegro på plats 1 till 4, och Georgien som sjua, Sverige rankades 5:a och skulle ha fått 6 poäng.


Poängen från Rumäniens diskade jurygrupp.

Rumäniens diskade jury rankade San Marino, Polen, Montenegro, Azerbajdzjan och Georgien i topp 5. Sverige skulle ha nollats eftersom juryn rankade Cornelia Jakobs låt som den näst sämsta i semin.


Poängen från San Marinos diskade jurygrupp.

San Marinos diskade jurygrupp rankade Rumänien, Georgien, Polen, Montenegro och Azerbajdzjan i topp 5. Sverige rankades 8:a och skulle ha fått 3 poäng.

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Cornelia glänste men San Marinos tjur vann

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Cornelia Jakobs

Martin Österdahl