Netflix levererar en omedelbar julfavorit

Så bra är streamingjättens första animerade långfilm ”Klaus”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Klaus”.
Foto: Netflix.
”Klaus”.

FILMRECENSION Netflix animerade julfilm ”Klaus” är en angenäm överraskning. En arktisk charmör med både ett stort hjärta och ett festligt makabert stråk.


Klaus
Regi Sergio Pablos, med svenska röster av bl a Björn Gustafsson, Rakel Wärmländer och Jan Åström.


ANIMERAT Netflix första animerade långfilm – en sorts jultomtens ursprungshistoria, förlagd till Svalbard och med ett ledmotiv av Zara Larsson – är en angenäm överraskning. En familjefilm med både ett stort hjärta, charmigt gammaldags animation, och ett mörkt och makabert stråk som gör att den i sina bästa stunder för tankarna till julklassikern ”The nightmare before christmas”.
Jesper (Björn Gustafsson) är en bortskämd rikemansson som får ett ultimatum av sin pappa, som basar över ett postimperium: Flytta till arktiska Smeerensburg och få fart på ruljangsen där – eller säg adjö till ditt liv i lyx.
Väl på Smeerensburg möts Jesper av två sedan länge fejdande klaner, i en kall och snötäckt by som påminner om en krigszon och där alla hatar varandra och ingen skickar några brev. Men när han upptäcker Klaus (Jan Åström) – en storvuxen, skäggig snickare som bor ensam i ett hus fullt av handgjorda leksaker ute i skogen – får han en idé. (Och med tiden också ett samvete.)
”Klaus” går direkt in på listan över julfilmsfavoriter.


”Klaus” har premiär på Netflix den 15 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE