Lillgamla tankar om maskiner och människor

Colin Farrell i ytligt uppenbara ”After Yang”

Publicerad 2022-09-16

”After Yang”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

After Yang

Regi Kogonada, med Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrawidjaja, Justin H Min


FILMRECENSION. När man saknar verkligt djup går det alltid att krångla till berättandet för att dölja det.

DRAMA I en nära framtid – där det mesta är milt naturmaterialmurrigt och bara någon nypa blänkande och futuristgrått – går lilla Mikas älskade androidstorebror Yang en dag inte att omstarta. Han införskaffades i samband med att hon adopterades, för att hjälpa henne och hennes nya föräldrar (Colin Farrell och Jodie Turner-Smith) med anknytningen till hennes kinesiska arv.

En "kulturell techno", som sedan blev en viktig del av familjen.

Jakten på en reparatör leder till både svarta marknaden och statens auktoriserade verkstäder – och så småningom också till insikter om vad det är att vara människa och hur livet bör levas.

”After Yang”.

Kogonada ("Columbus") regisserar, efter en novell av Alexander Weinstein. Inledningen känns sökt diffus och luddig, som så mycket annat som försöker dölja bristen på faktiskt djup genom att krångla till berättandet.

Och, som i så många andra filmer som långsamt rör sig kring moraliska frågor om våra relationer till androider och medmänniskor blir filosoferandet lillgammalt och syrefattigt. Kan techno sapiens känna? Har de minnen? Vad gör jag här?

Det är stora frågor, men även om "After Yang" innehåller en del fina scener är svaren som serveras ytligt uppenbara.

Filmen har biopremiär i dag, 16 september.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln