Otursförföljd tonåring i Pixarflörtande film

Streamingaktuella ”Tur” landar aldrig i sina känslor

”Tur”.
”Tur”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tur

Regi Peggy Holmes, med röster av Eva Noblezada, Simon Pegg, Jane Fonda, Whoopi Goldberg.


FILMRECENSION. En tjej med ständig oflax upptäcker att tur och otur är något som vi tilldelas från en magisk värld.

Men att den här filmen är en stor besvikelse har ingenting att göra med oflyt.

ANIMERAT ÄVENTYR. Samma dag som det är biopremiär för den betydligt blygsammare ”Lille Allan – den mänsklige antennen” börjar även den här mer påkostade animerade filmen att streamas på Apple TV+.

Tyvärr visar båda filmerna att när storyn inte riktigt håller måttet spelar budgeten ingen roll.

Vi möter Sam, en föräldralös flicka som just har fyllt 18. Det betyder att hon måste lämna sitt familjeboende och klara sig själv. Hon har fått jobb i en affär och det går väl helt okej... om vi bortser från Sams ständiga otur.

Allt hon gör misslyckas, allt hon rör vid rasar ihop. När hon tappar sin rostmacka är sannolikheten för att den landar med sylten neråt hundraprocentig.

Stöter på en svart katt

En kväll stöter Sam på en svart katt och lägger vantarna på ett mynt som visar sig ge henne tur – tills hon slarvar bort det. När hon möter katten igen upptäcker hon att den kan tala (med skotsk accent dessutom). Katten, som heter Bob, är förfärad över att Sam har tappat bort hans lyckomynt.

Det ena leder till det andra och genom en portal i asfalten hamnar båda två i det fantasiland som Bob kommer ifrån. Det är därifrån tur och otur kommer, men Sam lyckas rubba balansen mellan de tu.

”Tur”.
”Tur”.

Det här är John Lasseters comeback. Han är förstås geniet bakom ”Toy story” och ”Bilar” som en gång gjorde den animerade studion Pixar framgångsrik. 2017 tvingades han lämna företaget efter Metoo-anklagelser.

Två år senare anlitades han av en rivaliserande studio, Skydance, vilket höjde en del ögonbryn. Visserligen var aldrig Lasseter misstänkt för grova övergrepp, men flera personer kände att det var viktigt att markera mot hans beteende, däribland Emma Thompson som hade anlitats att göra rösten till en av de större rollfigurerna i ”Tur”. Hon hoppade av projektet och skrev ett öppet brev mot Lasseter.

Ser ut att ha Pixar-kvaliteter

Det var då. Thompson ersattes av Jane Fonda och när nu ”Tur” har premiär är det inte många som tänker på Lasseter i hans producentroll, eller Metoo för den delen.

På ytan ser ”Tur” ut att ha samma kvaliteter som Pixars främsta projekt. Även temamässigt – ”Coco”, ”Insidan ut” och ”Upp” är bara några av alla exempel på välgjorda Pixarfilmer som på ett smart och berörande sätt bygger fantasifulla världar som både roar oss och har djupare saker att säga om våra inre liv och relationer med andra människor.

Allt det där vill även ”Tur” åstadkomma.

Men filmen nuddar bara vid allt som är bra i Pixarfilmer. Den landar aldrig i sina känslor. Huvudpersonen Sam är rar, men lite blek. Sidekicken Bob kör på med sin skotska accent, men det är inget som i sig ger några skratt.

Fantasivärlden som de hamnar i har drakar och märkliga figurer men ingenting som känns genuint fantasikittlande. Det gäller även animationen i stort.

Enskilda scener fungerar bättre

Det är snyggt och livligt, men någon spänning infinner sig inte. Vi förstår också på ett tidigt stadium vilka förutsägbara lektioner som Sam ska lära sig.

Enskilda scener fungerar bättre, som Sams försök att hindra automatisk spolning i en toalettstol. Det liknar stumfilmsslapstick, eller Tom Cruise i första ”Mission: Impossible”. Men den scenen tillhör undantagen.

Inte beror det på otur. Vi måste nog främst skylla på manuset. Och det borde även Lasseter ha sett när han kom till Skydance.

Filmen har premiär på Apple TV+ i morgon, 5 augusti.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE