Sally Field och en skylt – man får rysningar

Gott om martyrer i filmer om arbetarrörelsen

Sally Field i ”Norma Rae”.

KRÖNIKA. Man skulle kunna tro att den starkaste bilden från en film som handlar om arbetarrörelsen måste vara när militären skjuter ihjäl demonstranter i ”Ådalen 31”.

Men Sally Field står för det mest ikoniska ögonblicket.

I dag är det första maj, men ”Internationalen” sjungs tryggast hemma i din dusch. Ett annat sätt att uppmärksamma dagen kan dock vara genom att se en film om arbetarklassrörelsen, ofta ett laddat ämne på bio.

Två av de största Hollywoodfilmerna i genren är ”Vredens druvor” (1940) och ”Jag minns min gröna dal” (1941). Den sistnämnda, om gruvarbetare i Wales, har lite orättvist hamnat i skymundan, kanske för att den vann en Oscar för Bästa film i stället för samma års ”Citizen Kane”. Orättvist, brukar vara det vanliga omdömet.

Kampen för rättvisa villkor har skildrats framgångsrikt i filmer som ”Jordens salt” (1954), italienska ”The organiser” (1963), ”Silkwood” (1983) och ”North country” (2005). Men också med humor i Ron Howards ”Årets man” (1982).

Brändes fast i vårt medvetande

Flera regissörer har verkligen gjort ämnet till sitt, som Ken Loach. I Sverige har vi Bo Widerberg. ”Ådalen 31” (1968) hjälpte till att bränna fast en fasansfull historisk händelse i vårt kollektiva medvetande.

Men även ”Joe Hill” (1971) är mycket sevärd, där Tommy Berggren spelar svensken som reste till USA och gjorde sig ett namn med sina protestsånger mot omänskliga arbetarförhållanden. Joe Hill blev en martyr.

Det är för övrigt den viktigaste rollen i filmer om kampen för arbetarnas rättigheter. Ofta är det ironiskt nog en individ som lyfts fram före kollektivet och uppnår martyrstatus.

Ställer sig upp på ett bord

Som Norma Rae Webster (Sally Field) i filmen ”Norma Rae” (1979), en fiktiv textilarbetare. Jag tror inte att det finns en mer ikonisk scen än när hon till sist, efter envisa försök att få fabriken att acceptera fackföreningar, ställer sig upp på ett bord och lyfter den handskrivna skylten ”UNION” (fackförening) högt över huvudet så att alla kan se. En efter en lägger kollegorna ner arbetet i fabriken tills det blir helt tyst.

Man får rysningar när man ser scenen.

Upp till kamp är vad vi ska inspireras till. Vissa filmer lyckas sannerligen med uppsåtet.


Meryl Streep i ”Silkwood”.

3 andra arbetarhjältar

  • Peter Schildt, ”Ådalen 31”
  • Meryl Streep, ”Silkwood”
  • Charlize Theron, ”North country”

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.