Spretigt besök bland tonåringar i orten

Ljummen romans i ’Alla utlänningar har fördragna gardiner’

Publicerad 2021-10-10

Serhat Yildirim och Karen Øye i ”Alla utlänningar har fördragna gardiner”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Alla utlänningar har fördragna gardiner

Regi Ingvild Søderlind, med Karen Øye, Serhat Yildirim, Cengiz Al, Jonatan Rodriguez.


FILMRECENSION. När boken ”Alla utlänningar har fördragna gardiner” kom 2015 väckte dess ”kebabnorska” en hel del uppmärksamhet. Filmen förvaltar den ingrediensen väl, men är i övrigt en tonårsförälskelse som förblir knappt ljummen.

TONÅRSDRAMA. ”Kebabnorska” är norrmännens motsvarighet till vår Rinkebysvenska. Du har säkert hört den i tonårssensationen ”Skam” och den förekommer förstås flitigt bland norska rappare, men i övrigt har det varit ett blygsamt inslag i norska filmer och böcker. Därför blev boken ”Alla utlänningar har fördragna gardiner” av Maria Navarro Skaranger en snackis. Det är dock svårt att gå igång på den här filmversionen, gjord av långfilmsdebutanten Ingvild Søderlind.

Det är en tonårsskildring som utspelas i Romsås, ett område strax nordost om Oslo. Det är en stökig, mångkulturell miljö som Mariana (Karen Øye) växer upp i, en plats där en homosexuell lärare kan jagas bort från sin tjänst på grund av att övriga vuxna inte reagerar tillräckligt starkt mot de aggressivt homofoba killarna i klassen.

Brodern åker till Afghanistan

Större problem har dock Mariana hemma, med en pappa som känner sig otillräcklig, en mamma som jobbar hela tiden och är frånvarande, en bror som åker till Afghanistan som del av Norges fredsbevarande styrka samt en lillebror som beter sig mycket märkligt. Samtidigt har Mariana spanat in Ali2 (Serhat Yildirim), en kille hon är nyfiken på.

Cengiz Al och Jonatan Rodriguez i ”Alla utlänningar har fördragna gardiner”.

På ett ytligt plan är filmen en habil historia om ung kärlek och tonåringar som beter sig som tonåringar brukar göra. Det livliga förortsporträttet är den starka såsen till kebaben, kan vi säga. Men filmen lyckas inte riktigt nå något större djup, vilket beror på spretigheten. Alla problem inom Marianas familj får någon scen var men utvecklas inte. Romansen är ointressant eftersom Ali2 är en färglös figur; Yildirim lyckas inte övertyga oss om varför Mariana skulle falla för honom.

Allt annat än övertygande

Vad gäller det underliggande sidotemat med homosexualitet, där en av Marianas klasskamrater mobbas, får det visserligen en lösning. Men den är allt annat än övertygande.

Skådespelarna är bättre, däribland svenske Jonatan Rodriguez (”Advokaten”, ”Eva & Adam”) vars rollfigur har svårt att att hantera sin sons vilja att ”skjuta ihjäl folk utomlands”.

Filmen visas nu på CMore och går även upp på bio den 29 oktober.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln