”Visslarna” – en lekfull pastisch

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

THRILLER

Visslarna

Regi Corneliu Porumboiu, med Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar.

Rumänsk film har varit på frammarsch i över tio år.

”Visslarna” är en lite annorlunda film i den vågen.

Corneliu Porumboiu är ett av de tunga namnen i den så kallade Nya rumänska filmvågen som etablerade sig när Cristian Mungiu vann Guldpalmen i Cannes år 2007. Porumboiu har alltid varit lite mindre gravallvarlig än sina kollegor och det märks inte minst här. ”Visslarna” är en lekfull pastisch på klassiska film noir-filmer.
Cristi (Vlad Ivanov) är en polis i Bukarest som inte har rent mjöl i påsen, som man brukar säga. Det visar sig att det har knappt någon i den här historien, även Cristis chef (Rodica Lazar) är genomkorrumperad. Som sig bör i den här genren vimlar det av hårdkokta bovar och mitt i allt finns en vacker femme fatale (Catrinel Marlon, bilden ovan) som förvrider skallen på alla män hon träffar. Inte minst Cristi. De två ska tillsammans genomföra en kupp som är så invecklad att man knappt ens orkar försöka hänga med i alla turer. Det är bedrägeri och förräderi på längden och tvären. Men man kan njuta av det härliga bildspråket, skådespeleriet, den lite galna humorn och miljöerna, bland annat en utflykt till Kanarieöarna, som har med filmtiteln att göra.
Filmen tävlade om Guldpalmen i Cannes i fjol, vann inget pris och det var den heller inte värd. Men en klart sevärd bagatell är det.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN