Filmrecensioner

Att sparka Johnny Depp löser inte alla problem

Nya ’Fantastiska vidunder’ är rörig och utdragen

Av: 

Stefan Hedmark

Mads Mikkelsen i ”Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter”.
Mads Mikkelsen i ”Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter”.

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter

Regi David Yates, med Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Mads Mikkelsen.


FILMRECENSION. Johnny Depp har blivit ersatt av Mads Mikkelsen. Skönt, va? Då blir det äntligen ordning på den här filmserien.

Nej, så lätt fixat är det inte.

ÄVENTYR. Hela ”Fantastiska vidunder”-serien har varit plågad av negativ publicitet, orsakad av flera av de inblandade. Johnny Depp anlitades för rollen som filmernas främste skurk, Gellert Grindelwald, men anklagades av sin ex-fru, Amber Heard, för att ha misshandlat henne. Det är ett rättsfall som fortfarande pågår och som har skadat Depps karriär så svårt att han fick sparken som Grindelwald.

2020 dök en video upp från en bar i Reykjavik där motspelaren Ezra Miller tycktes ta strypgrepp om en kvinna. För några dagar sedan greps han i Hawaii där han hade slagits på en karaokebar.

Och så har vi fallet J K Rowling, den stormrika författaren bakom ”Fantastiska vidunder”. Harry Potters ”mamma” befinner sig sedan flera år i ett korståg mot transkvinnor, vilket har gjort henne persona non grata i många läger. Flera av skådespelarna i Harry Potter-filmerna har uttalat sig mot hennes åsikter.

Att Rowling kanske befinner sig på fel sida av historien visade sig för någon vecka sedan då Rysslands diktator Vladimir Putin uttalade sitt stöd för henne, vilket hon irriterat slog ifrån sig.

Mitt i denna sörja av misshandelsärenden och transfobi kommer den tredje filmen i en serie som har varit en besvikelse från ruta ett.

Delar en blodspakt

Filmen börjar med ett möte mellan två ärkefiender på ett kafé, lite som när Al Pacino och Robert De Niro tog ett avbrott från katt- och råttaleken i ”Heat” (1995). Här är det Albus Dumbledore (Jude Law) och Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) som möts, två mäktiga magiker som delar en blodspakt från ungdomen när de var förälskade i varandra.

Eddie Redmayne och Jude Law i ”Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter”.

Den tiden är förbi, uppgörelsens stund är kommen. Eller, nåja. Den verkliga uppgörelsen får vi nog vänta på till en senare film, om det nu görs fler. För även om handlingen bygger upp till en stor konflikt känns ”Dumbledores hemligheter” mycket som en mellanfilm där intrigerna puttrar på fram till slutet. Saker och ting löser sig lagom mycket för att det ska finnas trådar kvar till framtida äventyr.

När man läser de första intrycken från amerikanska kritiker läggs en hel del energi på att deklarera vilket lyft det är att Grindelwald nu spelas av Mikkelsen. Men sanningen är att det spelar egentligen ingen större roll. Både han och Depp gör habila tolkningar av den fascistoide skurken.

Kanske dags att byta ut regissören

Filmernas problem hänger snarare på att intrigen, en 20- och 30-talsskildring av annalkande fascism uppiffad med magi, knasiga kreatur och en olycklig gayromans, känns rörig, oengagerande och som alltid onödigt utdragen. Rollfigurerna är genomgående ganska svaga, även om Dan Fogler fortfarande är rar som mugglaren och bagaren Jacob.

Ett annat möjligt problem är att det kanske är dags att byta ut regissören David Yates. Han gjorde flera av Harry Potter-filmerna och de två första ”Fantastiska vidunder”, men en anledning till att Potter höll uppe ens intresse var att man bytte regissör och stil flera gånger genom serien. När vi nu är inne på tredje filmen blir det på sätt och vis jämngrått, i både berättande och bilder.

Med det sagt kommer ändå fans av Newt Scamanders (Eddie Redmayne) äventyr att hitta roliga inslag i flera scener, som när han försöker rädda sin bror som hålls fången i en enorm monsterhåla.

Filmen har biopremiär på fredag, 8 april.


”The Adam project”.

Passa hellre på att se...

... ”The Adam project” på Netflix, ett Spielbergdoftande äventyr som trots sina skavanker har förstånd att roa oss på mindre än två timmar.

Visste du att...

... Dumbledores syster Ariana spelas av Hebe Beardsall, precis som i ”Harry Potter och dödsrelikerna: Del 2” (2011)?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Filmerna du inte får missa – just nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Jude Law

Mads Mikkelsen

Ezra Miller

Eddie Redmayne

Johnny Depp