Rasande Beckinsale i enkelspårig action

Streamingaktuella ”Jolt” är varken mörk eller rolig nog

Kate Beckinsale i ”Jolt”.
Kate Beckinsale i ”Jolt”.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Jolt

Regi Tanya Wexler, med Kate Beckinsale, Bobby Cannavale, Jai Courtney.


FILMRECENSION. ”Du kommer inte att gilla mig när jag blir arg”, brukar Bruce Banner säga innan han förvandlas till Hulken.

Det är numera ett citat även Kate Beckinsale skulle kunna använda.

ACTION. ”You’re in for a shock” säger marknadsföringen om streamingaktuella actionfilmen ”Jolt”, men i själva verket är det Kate Beckinsales rollfigur Lindy som är den ständigt chockade. Vi får hela bakgrunden i början av filmen.

När Lindy var barn insåg föräldrarna och läkare att hon hade en speciell åkomma, något i hennes dna som gjorde att hon fick extrema raseriutbrott när hon provocerades. Det gav henne oanad styrka och en oförmåga att hålla tillbaka. Hon var farlig, helt enkelt. Föräldrarna var missbrukare, så hon hamnade i myndigheternas händer. Utsatt för experiment. Placerad i det militära. Alltid med samma resultat: okontrollerbart våld.

Raseriet stoppas med en knapptryckning

När vi nu möter Lindy i vuxen ålder är hon trots allt under kontroll. På kroppen har hon elektroder samt en liten dosa med en knapp. När hon känner att ett ”anfall” är på gång trycker hon på knappen och stöten hon får genom elektroderna stoppar raseriet. Be mig inte förklara vetenskapen bakom, det är tydligen bara så.

Det här gör att Lindy kan ha ett någorlunda normalt liv. Hon går till en psykolog (Stanley Tucci) som vet om hennes tillstånd och hon har motvilligt börjat dejta en kille (Jai Courtney) som hon faller för. Men sedan händer något som förändrar allt.

Kate Beckinsale i ”Jolt”.
Kate Beckinsale i ”Jolt”.

Vi har sett en hel del actionfilmer med farliga, brutala kvinnor på sista tiden. På Netflix har ”Gunpowder milkshake” med Karen Gillan nyligen haft premiär. Själv tycker jag att ”Atomic blonde” (2017) med Charlize Theron blev ganska lyckad. I intervjuer har Kate Beckinsale sagt att det känns befriande med en fantasi där kvinnor utan spärrar slår tillbaka mot onda män.

Komiskt omaka samarbete mellan poliser

En fantasi är det onekligen, vilket förstärks av den ojämna blandningen av våld och humor. Filmskaparna söker efter den rätta tonen, hoppas få till en roligt uppkäftig attityd, men det lyfter aldrig, oavsett hur många syrliga repliker Lindy har eller hur komiskt omaka samarbetet är mellan Bobby Cannavales och Laverne Coxs poliser.

Actionscenerna har inte det rätta trycket. Det är inte mörkt nog, inte roligt nog. Storyn är enkelspårig och alltför bekant, med en twist som mest får en att sucka.

I slutet ser det ut som att det skulle kunna bli en uppföljare. Kanske kan några rejäla stötar avskräcka filmskaparna.

Filmen har premiär på Amazon Prime Video i morgon, den 23 juli.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE