Elva dagar: över 70 filmer, en tv-serie, intervjuer och cocktailpartyn

Venedigs filmfestival är slut för i år

Uppdaterad 2021-09-12 | Publicerad 2021-09-11

Jennifer Lopez, Ben Affleck och ett hav av fotografer på Venedigs filmfestival 2021

VENEDIG. Under lördagskvällen slutade den 78:e upplagan av världens äldsta filmfestival. Då delar sydkoreanska regissören Jong Boon-ho och de andra i juryn ut sina priser.

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson summerar elva dagar med över 70 filmer, en tv-serie, intervjuer och cocktailpartyn på sitt sätt.

Vad var bäst? Sämst? Rörigast? Vilka filmer kändes som avbrutna samlag? Och vem kunde man prata semesterminnen med?

BÄSTA FILMER x 3
1. ”Guds hand”. Paolo Sorrentino berättar om sin tonårstid i 1980-talets Neapel, där alla är besatta av Maradonas ankomst till staden. Självbiografiskt, i samma anda som Fellini och Ettore Scola.
2. ”Last night in Soho”. Edgar Wright blandar på ett suveränt sätt thriller, skräck, svart komedi och nostalgi, i en film som utspelas i 1960-talets Swinging London.
3. ”Madres paralelas”. Pedro Almodóvar berättar starkt om både moderskap och arvet efter inbördeskriget i Spanien.

BÄSTA SKÅDESPELERSKA
Olivia Colman. Alltid. Även i Maggie Gyllenhaals ”The lost daughter”, efter en Elena Ferrante-roman.

BÄSTA SKÅDESPELARE
Vincent Lindon. Ger kött och blod åt en trist byråkrat i Stéphane Brizés ”Un autre monde”.

SÄMSTA FILM
”Halloween kills”. Bara ett enda tjatigt mördande. Och Jamie Lee Curtis, skadad i slutet av förra filmen, ligger mest i en säng på sjukhuset och gnäller.

 Jamie Lee Curtis i ”Halloween kills”.

MEST HAJPADE FILM
”Dune”. Och det kunde den förstås inte leva upp till. Rent hantverksmässigt är det suveränt gjort. Ljudarbetet slår det mesta. Några effekter också. Men själva intrigen är… lite märklig. Många stjärnskådespelare har väldigt lite att göra i filmen.

MEST VÄRDEFULLA SVENSK
Stellan Skarsgård. Stora amerikanska branchsajten Indiewire utsåg honom till Most Valuable Player för sin kraftfulla insats som skurk i ”Dune”.

2 x COITOS INTERRUPTUS
”Dune” slutar och vi får veta att det kanske kommer en del 2. Dokumentären ”Becoming Led Zeppelin” slutar efter gruppens andra LP. Inte ett ord om ”Stairway from heaven” eller något annat från det klassiska fjärde albumet.

TUNN-IDÉ-SOM-FUNGERAR
Går det att bygga en hel långfilm kring en låt?
Ja, om det är Leonard Cohens ”Hallelujah”. Få visste nog att det fanns så många turer kring den och det album den är med på. I USA gavs det inte ens ut, det ansågs för dåligt…

RÖRIGAST
Kortspelandet i Paul Schraders ”The card counter”. Oscar Isaac är lysande i rollen, men regissören har noll känsla för att skildra Black Jack eller poker på ett trovärdigt sätt.

Ruth Wilson

SEMESTERMINNE
Ruth Wilson och jag har bott i samma lägenhetskomplex i Montauk flera gånger. Hon för att hennes rollfigur Alison flyttade in där i tv-serien ”The affair”. Jag för att jag lånade bortgångne Aftonbladetjournalisten och New York-korrespondenten Leif-Åke Josefssons lägenhet där.
– Underbart ställe. Du hade nog roligare där, du slapp ha lägenheten fylld av varma lampor, sa hon, i Venedig med relationsdramat ”True things”.

TREVLIGASTE INTERVJU
Tim Blake Nelson. Drog härliga historier om allt från att spela cowboy i starka ”Old Henry”, till om Americana-musiken i hans kanske mest kända filmroll, ”O brother, where art thou?”.

BÄSTA COCKTAILPARTY
Det för västernfilmen ”Old Henry”. Där fortsatte snacket med Tim Blake Nelson.
Att det var bäst, beror kanske också på att det var det enda cocktailpartyt under årets festival…