Ruben Östlunds stöd till Zara Larsson: ”Ställer mig bakom”

Filmkritikern: ”Det ska vara tyst på biosalongen”

Publicerad 2023-02-07

Zara Larsson.

Zara Larsson vill se fler prata i biosalongen – det har fått flera att gå i taket.

Nu stöttas hon av stjärnregissören Ruben Östlund.

– Jag ställer mig bakom henne, säger han till Aftonbladet.

I en video på Tiktok gick popstjärnan Zara Larsson, 25, ut och förklarade varför fler borde prata inne i biosalongen.

– Är inte hela poängen med att kolla på något tillsammans, med andra människor i ett rum, att få uppleva det tillsammans, skratta och skrika, analysera saker fullt ut?”.

I videon säger Zara Larsson att hon själv tillhör en av dem som pratar under filmen och skickar en uppmaning.

”Om du vill sitta helt tyst som en jävla sten, gå hem!”.

”Är lite dramatisk på internet”

I en kommentar till Aftonbladet utvecklar Zara Larsson var hon menade. Bland annat skriver popstjärnan att hon tycker det är tråkigt att det är så tyst i salongerna i Sverige och jämför med USA.

”Där applåderar folk, tjoar, buar, skrattar och kommenterar. Mycket roligare upplevelse! Sen måste jag tillägga att jag såklart inte medvetet stör folk eller någonsin blivit ombedd att lämna en salong, jag är bara lite dramatisk på internet när jag pratar, men att få viska om filmen med sina vänner och reagera starkt, det tycker jag är en del av upplevelsen. Annars får man stanna hemma”, skriver Zara Larsson i en kommentar till Aftonbladet.

Uttalandet har mött kritik. Men nu går stjärnregissören Ruben Östlund, 48, ut och backar Zara Larsson.

Svenske regissören Ruben Östlund håller med Zara Larsson.

Östlund: Håller med henne

Ruben Östlund är själv en av de som förespråkat en så kallad mer aktiv biokultur.

– Jag håller med henne helt och hållet. Själva poängen med biografen är att vi socialiserar oss och att vi reflekterar över innehållet som vi tittar på tillsammans, säger Ruben Östlund till Aftonbladet.

– Det hon lyfter i stort är att hon tycker meningen att vi går till biografen är att vi tittar tillsammans och då ska vi också diskutera och reflektera över det vi har sett.

Ruben Östlund lyfter biokulturen i andra länder.

– Tittar man på den engelska biokulturen då sitter folk och skriker och gapar och är väldigt högljudda.

Kan ha olika typer av visningar

Östlund beskrev nyligen Sveriges biopublik som ”passiv” och att människor gömmer sig i bänkraderna och tar mindre ansvar för föreställningen.

Han skulle vilja se olika typer av visningar på svenska biografer. Och de personer som vill sitta tyst i salongen, menar Ruben Östlund, kan göra det hemma.

– Jag vill också samtidigt säga att man kan ha olika typer av visningar. Till exempel kan jag förstå människor som tycker det är väldigt klaustrofobiskt att sitta i salongen i två timmar och inte röra på sig.

– Jag tycker man borde ha visningar där man får gå ut under filmens gång. Sedan kan man ha visningar där man sitter och tittar på filmen och en annan visning där man har ett annat förhållningssätt till filmen, säger Ruben Östlund.

Ronny Svensson, filmkritiker.

Filmkritikern: Det ska vara tyst

Filmkritikern Ronny Svensson kallar det hela för dumheter att prata inne på biosalongen. 

– Oh my god. Vad grundar hon detta i och varför skulle man sitta och prata inne på biosalongen? Skulle man göra det på Dramaten också eller? Man vill bara få uppmärksamhet. Man pratar inte på bibliotek, man pratar inte inne på bibliotek, man skriker inte och gapar högt inne i en konsthall. Och på teater håller man också käften, säger Ronny Svensson.

– Varför säger Ruben Östlund så? Jag satt tyst och såg hans bästa film nu, Triangle of Sadness. 

Han menar att både Ruben Östlund och Zara Larsson har fel.

– Det ska vara tyst på biosalongen, sedan pratar man efteråt, säger Ronny Svensson och understryker att det gäller oavsett vem det är. 

Borde man ha särskilda visningar för de som vill prata under filmen?

– Det här är någon grej som kommer med folk som inte har vuxit upp med biokultur. Hur skulle det bli om alla gjorde det. Tänk om alla satt och pratade i salongen? 

Följ ämnen i artikeln