Överfull men effektiv dokumentär om snart tomma hav

”Seaspiracy” på Netflix är en rysare till havs

Publicerad 2021-04-07

”Seaspiracy”

FILMRECENSION Den turbulenta dokumentären ”Seaspiracy”, om konsekvenserna av dagens industrialiserade fiske, är ensidig och överfull men också effektiv och chockerande. Och budskapet går fram:

Det går åt helvete.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Seaspiracy
Regi Ali Tabrizi, med Ali Tabrizi, Richard O'Barry, Sylvia Earle, Paul de Gelder, Callum Roberts.


DOKUMENTÄR Den unge filmmakaren och passionerade marinlivsälskaren Ali Tabrizi tar oss med på en febrig världsomspännande odyssé över ett bottenlöst hav av elände och lidande i den här turbulenta dokumentären om det industrialiserade fiskets konsekvenser för havens ekosystem, klimatet och, i förlängningen, vår egen överlevnad. (Med ombord som producent är Kip Andersen, som var en av upphovsmännen bakom 2014 års ”Cowspiracy”.)
Finns det något kommersiellt fiske som kan kallas för ”hållbart” är den stora frågan, och Tabrizi radar upp och avslöjar så många missförhållanden, katastrofer, brott mot mänskliga rättigheter, avskyvärda handlingar mot djur och fruktansvärda framtidsscenarier att man aldrig får andrum att ens överväga några alternativ till svaret ”nej”.
Slavarbete, korruption, blodröda bukter, slakt och vaskad ”bifångst” i en ofattbar skala, fiskar uppfödda under så erbarmliga omständigheter att de får klamydia, spårlöst försvunna fiskeobservatörer, och så mycket fiskenät av plast i haven att ekosystemen kommer att kollapsa hur mycket plast vi än sorterar. Till och med ebolaviruset spåras tillbaka till fisket.

Kontentan är att haven kommer att vara helt tomma 2048 om ingen förändring sker. Och dör djuren dör haven och dör haven dör vi.

Tabrizis oerhört dramatiska stil, den uppenbara ensidigheten och den enorma volymen av ämnen som ett efter ett snabbt slängs in i mixen ger en viss ”fiskfatigue”. Men ”Seaspiracy” är onekligen ett chockerande och effektivt rop på handling, med en konstant känsla av överhängande fara.

Budskapet går fram. Och det gör ont.


”Seaspiracy” finns på Netflix.