Nackhåren reser sig av låten – inte filmen

’Harriet’ är habilt slavdrama där Cynthia Erivo imponerar

Publicerad 2020-04-12

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Harriet

Regi Kasi Lemmons, med Cynthia Erivo, Leslie Odom Jr, Joe Alwyn.


FILMRECENSION. En kvinnlig slav som förändrade historien.

Inte konstigt att Donald Trump är ointresserad.

Men Harriet Tubmans liv förtjänar en bra film.

DRAMA. Tanken var att den nya tjugodollarsedeln i USA skulle få ett nytt ansikte. I stället för den gamle presidenten Andrew Jackson skulle sedeln prydas av Harriet Tubman. Detta har dock försenats av Trump-administrationen. Presidenten, vars främsta anhängare består av vita, reaktionära män, har avfärdat hyllningen av Tubman som ”politiskt korrekt” och därmed ointressant.

Faktum är att Harriet Tubman är en gigant i den amerikanska historieskrivningen. Hon föddes i Maryland som slav. På 1840-talet rymde hon från sina ägare och tog sig till Philadelphia där hon välkomnades av abolitionister.

Snart återvände hon till slavägarmarkerna för att hjälpa andra slavar att rymma. Hon blev så framgångsrik att en myt bildades – hon blev känd som ”Moses”, en rebell som alltid lyckades undvika att bli fångad och aldrig förlorade någon av sina skyddslingar.

Aktiv som spion

Under inbördeskriget var hon aktiv som kock, sjuksköterska och spion; hon ledde patruller in på fiendemark som vid ett tillfälle befriade 700 slavar. Mot slutet av sitt långa liv var hon engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt.

Med andra ord låter det som ett perfekt ämne att göra film av. Den här biografin fokuserar på den mest dramatiska delen av Tubmans liv, flykten från slavägarna och hur hon blev en djärv frihetskämpe.

Konflikten görs personlig genom att filmen lyfter fram sonen i slavägarfamiljen och hur han och Harriet har känt varandra sedan de var barn, men det känns mest som en ursäkt för att skapa en tydlig ”fiende” till Harriet på klassiskt Hollywoodmanér.

Ingen knytnäve i magen

Valet av skådespelare imponerar. Cynthia Erivo kombinerar en skörhet och enorm viljekraft i sin insats som gör att spänningen hålls uppe. Någon knytnäve i magen är det inte tal om; berättandet är habilt, men når inga känslomässiga höjder.

De kommer under eftertexterna då Erivo sjunger den Oscarnominerade låten ”Stand up” så nackhåren reser sig. Det är så dags då.

”Harriet” finns att hyra och köpa på Itunes.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln