Amelia Adamos uppväxt ska bli film: ”Smickrad”

”Mitt liv är en bra story…”

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Amelia Adamo.

Amelia Adamos liv blir film.

Filmen fokuserar på hennes och hennes mamma Eldas kamp i Sverige.

– Jag går inte runt och tänker på mitt liv som film. Men jag har flera gånger sagt att mitt liv skulle kunna bli en bra historia, säger Amelia Adamo i ett pressmeddelande.

Det är manusförfattaren Peter Birro, som ligger bakom filmberättelser som ”Monica Z”, ”Upp till kamp” och nu bioaktuella ”438 dagar”, som ligger bakom filmprojektet om tidningsdrottningen Amelia Adamo. Birro arbetar just nu tillsammans med journalisten och producenten Christina Birro med filmen.

– Vi är helt tagna av Elda och Amelias fascinerande och episka story om den ­fattiga italienska hushållerskan och hennes dotter, som kom att bli en av Sveriges mäktigaste och mest kontroversiella tidningsmakare, säger manusförfattarna Christina och Peter Birro i ett pressmeddelande.

Gjorde klassresa

Filmen, som planeras få namnet ”Elda och Amelia”, är tänkt att följa deras resa. Utgångspunkten är dock den klassresa som Elda, Amelia Adamos mor, gjort. 1947 blev Elda, som då var 23 år, gravid utom äktenskapet. I det katolska Italien var detta då något otänkbart. Elda fattade beslutet att bege sig till Sverige för att ordna ett bättre liv för sig och med nio månader gamla dottern Amelia.

I Sverige arbetade Elda hemma hos rika familjer. En av dem var en av Sveriges mäktigaste mediefamiljer, ägare till den mediekoncern där Amelia många år senare skulle bli redaktör och högt uppsatt chef.

”Berörd”

Amelia Adamo är glad och stolt över att bli ­porträtterad på film:

– Jag går ju inte omkring och tänker att mitt liv är en film. Men har faktiskt sagt flera gånger att mitt liv är en jättebra story. Jag är förstås både stolt och smickrad men allra mest berörd. Berörd över att Peter och Christina såg det italienska mamma-bandet, urstarkt, ­ilsket men alltid lojalt, säger hon i pressmeddelandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE