IS rycker fram – då får han en galen idé

Folke Rydéns dokumentär är intressant men övertydlig

Publicerad 2019-04-10

Murtada al-Hachami och hans son i ”Ovan Babylon”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Ovan Babylon

Regi Folke Rydén.


FILMRECENSION. Skulle du vilja sväva fram i en luftballong över ett område där det sprängs och skjuts?

DOKUMENTÄR. De flesta av oss har en tydlig bild av Irak. Bomber och granater. Död och lidande. Shiamuslimer och sunnimuslimer i en evig maktkamp.

Nu vill dokumentärfilmaren och den före detta korrespondenten Folke Rydén ändra på den bilden och presentera ett annat Irak. Det gör han tillsammans med Murtada al-Hachami, en man i 40-årsåldern som en gång flydde från Saddam Hussein, skapade ett nytt liv i Storbritannien och återvände med sin familj till Irak efter Saddams fall.

I filmen uttrycker Murtada sin enorma kärlek för hemlandet och får en galen idé – tänk om han skulle bjuda in ett gäng internationella luftballongsentusiaster. Som en symbol för fred och kärlek skulle de kunna fylla Bagdads luftrum med sina vackra ballonger.

Nya sprängdåd sker

Murtada får tag i en verklig veteran, en holländare i 70-årsåldern (Ton Kurvers, vars företag för övrigt nu har planer på ballongflygning i Pajala på vintern), men just när han har samlat ett färgstarkt gäng från flera olika länder, däribland Sverige, får de veta att nya sprängdåd gör en resa till Irak farlig.

Det är trots allt 2014 och de har tajmat det här projektet lagom till IS framfart.

”Ovan Babylon”.

Det blir en resa ändå, även om de flesta av ballonggrupperna hoppar av. Väl framme i Bagdad stöter de på det ena byråkratiska problemet efter det andra, och det blir bråk i gruppen. Murtada pressas hårt, men ler och försöker måla läppstift på den här grisen, så att säga.

Väljer att se ett halvfullt glas

Nog är det intressant att få en annan vardagsbild av ett medelklass-Bagdad än vi är vana vid att se. Murtada är sannerligen en entreprenör som väljer att se ett halvfullt glas.

Men Rydéns ständiga försök att dramatisera varenda liten vändning känns övertydliga och lite klumpiga. Särskilt eftersom flera av händelserna (bortsett från IS närvaro) egentligen inte är så dramatiska.

”Ovan Babylon” har biopremiär på fredag, den 12 april.

Följ ämnen i artikeln