Spännande sydkoreansk zombieaction

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

THRILLER

Peninsula

Regi Yeon Sang-ho, med Gang Dong-won, Lee Jung-hyun, Koo Gyo-hwan.

Sydkoreansk film är på frammarsch.

Fyra Oscars till ”Parasit”. Nu kommer en explosiv uppföljare till zombieklassikern ”Train to Busan”.

För fyra år sedan gjorde ”Train to Busan” braksuccé på Cannesfestivalen. Blev sedan en gigantisk publiksuccé, främst i Asien. Det är en av de bästa zombiefilmer jag har sett, om hur allt fler zombier sprider skräck på ett pendeltåg. En genrefilm som även var samhällskritisk och skildrade klassklyftorna i Sydkorea.

Yeon Sang-hos uppföljare är mer just en… uppföljare. Inte fullt lika originell som första filmen. Det har gått fyra år. De sydkoreaner som överlevde zombieinvasionen som då drabbade landet, och som då hade slagits samman med Nordkorea, har blivit flyktingar i andra länder. Kvar på den halvö (filmens titel) som alltså utgör både Nord- och Sydkorea, finns bara mängder av zombier – och en övergiven lastbil med 20 miljoner dollar.

Ett gäng halvkriminella i Hongkong med en före detta militär (Gang Dong-won) i spetsen beslutar sig för att bli rika. Det är ett självmordsuppdrag. Tillbaka på halvön väntar zombieattacker, förstås, och oväntade möten med några människor som överlevt på platsen. Allt från paramilitära grupper till en ensamstående mamma (Lee Jung-hyun) med en tonårsflicka (Lee Ra) och en lillasyster (Lee Ye-won) till henne som under de fyra åren som har gått har lärt sig många smarta överlevnadstricks i kampen mot zombier.

Det är lite mycket schabloner och den lååååånga biljakten är som hämtad ur en Mad Max-film. Fast allt är rasande skickligt filmat, det är ganska spännande och lite gripande mot slutet.

Filmen är redan en succé i Asien. Och det är nog just så här spektakulära och lite storslagna filmer, sådant som verkligen gör sig bättre på en stor filmduk än i en tv-apparat eller på en datorskärm, som behövs för att öppna upp biograferna igen.

Publicerad: