Guldbaggegalan

En Guldbaggerysare mellan Charter och Spring Uje spring

Aftonbladets filmexperter tippar årets vinnare

Av: 

Aftonbladet Nöje

FILM

Ikväll delas ett gäng Guldbaggar ut på Cirkus till våra svenska stjärnor. Årets programledare är David Sundin och Amie Bramme Sey och du ser galan på SVT1 och SVT Play.

Karolina Fjellborg (KF), Stefan Hedmark (SH) och Jan-Olov Andersson (JOA) står redo med spåkulan.

Här är vinnarna på galan i de största filmkategorierna.

”Spring Uje spring”
”Spring Uje spring”

Film

”Charter”, ”Greta”, ”Orca”, ”Scheme birds”, ”Spring Uje spring”.

KF: Jag både hoppas och tror på Uje Brandelius självbiografiska berättelse ”Spring Uje spring”. Vilken film! Rörande, rolig, udda och träffande.

SH: ”Spring Uje spring” var en av de första svenska filmerna jag såg förra året. Det visade sig att det också var den bästa. Jag tror att den vinner.

JOA: ”Spring Uje spring” berör och roar som ingen annan svensk film i fjol. Är dock inte säker att det räcker mot Amanda Kernells starka skilsmässodrama.


”Charter”.

Regi

Maria Bäck (”Psykos i Stockholm”), Nathan Grossman (”Greta”), Amanda Kernell (”Charter”), Henrik Schyffert (”Spring Uje spring”).

KF: Även här hoppas och tror jag på ”Spring Uje spring”. Henrik Schyffert gjorde en imponerande debut som långfilmsregissör. Men det är inte omöjligt att juryn hellre ger baggen till Amanda Kernell, som för ett par år sedan snubblade på målsnöret med ”Sameblod”.

SH: En stor anledning till att ”Spring Uje spring” blev lyckad är att Henrik Schyffert har en stark personlig koppling till Doktor Kosmos och Uje Brandelius. Det lyser igenom i filmen och han förtjänar en bagge.

JOA: Henrik Schyffert har större chans att vinna här än som bästa film. Hans film är en nyskapande hybrid av dokumentär och spelfilm, med en uppenbart stark känsla för sitt ämne.


”Psykos i Stockholm”.

Kvinnlig huvudroll

Ane Dahl Torp (”Charter”), Irma von Platen (”Inland”), Josefin Neldén (”Psykos i Stockholm”), Josefine Stofkoper (”Psykos i Stockholm”).

KF: Det bör stå mellan två kvinnor som båda gestaltade icke idealiska mödrar. Josefin Neldén gjorde starkast intryck på mig, men jag tror att Ane Dahl Torp, som också var mycket bra, kommer att vinna.

SH: Jag velar mellan Ane Dahl Torp och Josefin Neldén. Båda är starka som hårt pressade kvinnor som utsätter sina barn för otrygga situationer. Men jag tror att Torp vinner.

JOA: Både Josefin Neldén och Ane Dahl Torp är mycket värdiga vinnare. Tycker Neldén är snäppet vassare, hennes porträtt av en kvinna som drabbas av en psykos är ännu mer mångbottnat.


”Min pappa Marianne”.

Manlig huvudroll

Uje Brandelius (”Spring Uje spring”), Adel Darwish (”Ghabe”), Rolf Lassgård (”Min pappa Marianne”), Johan Rheborg (”Orca”).

KF: Svårtippat. Min magkänsla säger att det blir Adel Darwish – även om jag personligen tycker att Rolf Lassgård förtjänar priset mest, med Uje Brandelius som god tvåa.

SH: Uje Brandelius är ju suverän, men han spelar sig själv och jag tycker att kategorin ska vara värd mer än så. Rolf Lassgård har redan två baggar, den senaste var också för en ”förvandling”, när han spelade Ove. Jag tror att juryn går på hyllade Adel Darwish.

JOA: Rolf Lassgård är så skicklig att han gärna får allt att se enkelt ut. Men det ligger mycket arbete bakom att få de där små detaljerna att bli rätt när han spelar mannen som hellre vill vara kvinna.


”Inland”.

Kvinnlig biroll

Lena Endre (”Min pappa Marianne”), Marie Göranzon (”Se upp för Jönssonligan”), Eva Melander (”Inland”), Marianne Mörck (”Nelly Rapp – monsteragent”).

KF: En fantastisk fyra med idel favoriter. Å ena sidan kan jag tycka att Lena Endre bör vinna. Å andra sidan: Varken Marie Göranzon eller Marianne Mörck har någon Guldbagge hemma. Och så kan vi väl inte ha det?

SH: Jag tycker att den som helt klart förtjänar priset mest är Lena Endre. Det är en utmaning att fånga förvirringen hos en person som är gift med en man som börjar omfamna ett kvinnligt uttryck. Det här kan bli hennes tredje Guldbagge.

JOA: Lena Endres samspel med Rolf Lassgård är ljuvligt. Är dock förvånad att inte Hedda Stiernstedt också var nominerad, scenerna mellan far och dotter i den filmen var ännu starkare.


”Ghabe”.

Manlig biroll

Ahmad Fadel (”Ghabe”), Sverrir Gudnason (”Charter”), Erik Johansson (”Orca”), Ville Virtanen (”Den längsta dagen”).

KF: Erik Johansson. Hans oerhört stockholmska tvåbarnspappa på gränsen till nervsammanbrott stal en stor del av showen i ”Orca”.

SH: Jag tror att Erik Johansson har en chans att ta hem Guldbaggen. Hans insats i ”Orca” är lite som en symbol för 2020 och hela frustrationen med att sitta hemma.

JOA: Av alla starka skådespelarinsatser i ”Orca”, var Erik Johanssons den som stod ut allra mest.


”Orca”.

Manus

”Orca”, ”Spring Uje spring”, ”Psykos i Stockholm”, ”Charter”.

KF: Både Uje Brandelius och Maria Bäck skrev starka personliga manus, till ”Spring Uje spring” respektive ”Psykos i Stockholm”. Men Brandelius var snäppet vassare och mer kreativt.

SH: Manuset till ”Spring Uje spring” väver skickligt ihop Uje Brandelius familjeliv med hans musik och den personliga kris han går igenom. Jag tror att han tar hem baggen för det.

JOA: Josephine Bornebusch, ihop med Gunnar AK Järvstad, skrev sitt hyperaktuella pandemimanus till ”Orca” på blott några veckor. Ändå känns historien oerhört genomarbetad. Det avgör.


”Greta”.

Dokumentär

”Greta”, ”Idomeni”, ”Scheme birds”.

KF: Jag utgår från att det står mellan ”Greta” och ”Scheme birds” eftersom de båda även är nominerade i kategorin bästa film. Jag gillade verkligen ”Scheme birds”; brittisk socialrealism à la Ken Loach i dokumentärform. Men jag satsar ändå på ”Greta” som vinnare.

SH: Guldbaggejuryn går sina egna vägar ibland. Jag tror att det står mellan ”Greta” och ”Scheme birds”; ”Idomeni” var inte alls lika drabbande som en annan Syrienskildring, ”Till min dotter”. Men i slutändan tror jag ändå att ”Greta” vinner.

JOA: Både ”Greta” och ”Scheme birds” är välförtjänta vinnare. Just den här juryn ger av någon anledning aldrig priset till filmer som nått en bred publik, så ”Scheme birds” vinner.


”Samtidigt på jorden”.

Foto

”Samtidigt på jorden”, ”Charter”, ”Spring Uje spring”.

KF: Sophia Olsson, som var nominerad för fotot i ”Sameblod” men inte vann, har chans till revansch med ”Charter”. Men ”Samtidigt på jorden” var så visuellt slående att en vinst för Mathias Døcker och Jonathan Elsborg känns mer sannolik.

SH: Döden har varit närvarande under hela 2020 och dokumentären ”Samtidigt på jorden” hyllades för sitt noggrant arrangerade foto, bilder i Roy Anderssons anda. Jag tror att Mathias Døcker och Jonathan Elsborg får Guldbaggen.

JOA: Sophia Olsson. Fotot gör ”Charter till mer än ett vanligt skilsmässodrama.


”Breaking surface”.

Klippning

”Breaking surface”, ”Spring Uje spring”, ”Orca”.

KF: Jag tror på Sarah Patient Nicastro för det lyckade pandemianpassade experimentet ”Orca”.

SH: Rutinerade klipparen Fredrik Morheden är en anledning till varför överlevnadsdramat ”Breaking surface” känns så drivet. Han har god chans att vinna sin andra Guldbagge.

JOA: Väldigt svårtippat. Men mycket av det som är bra med ”Spring Uje spring” ligger i den lyckade och drastiska mixen av humor och allvar. Så Adi Omanovic.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Guldbaggegalan

LÄS VIDARE

Braveheart och den mystiska bilen – här är roligaste filmmissarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Guldbaggegalan

Uje Brandelius

Sverrir Gudnason

Adel Darwish

Lena Endre

Amanda Kernell

Henrik Schyffert