Tom Hanks briljerar som världens bästa barnprogramledare

’Beautiful day in the neighborhood’ är smart och rörande

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

A beautiful day in the neighborhood

Regi Marielle Heller, med Tom Hanks, Matthew Rhys, Susan Kelechi Watson, Chris Cooper.


FILMRECENSION. Här hade vi Magnus & Brasse.

I USA hade de Mister Rogers.

DRAMA. Han ledde sitt barnprogram i 33 år och blev en ikon vars status bara har blivit större med åren, även efter sin död. Med sin lite långsamma, vänliga röst och röda cardigan hade Fred Rogers ett unikt sätt att prata med barn och vinna deras förtroende.

Vem annars än Tom Hanks är bäst lämpad att spela honom på ett inkännande och ärligt sätt utan att det känns onaturligt?

En hårdhudad journalist får ett nytt uppdrag

Filmen utspelar sig 1998. Den hårdhudade journalisten Lloyd Vogel (Matthew Rhys) är känd för sina granskande reportage. Men en dag får han ett annorlunda uppdrag av sin redaktör (Christine Lahti), något hon vet att han kommer att avsky. Hon vill att han träffar Fred Rogers, då nära slutet av sin karriär, och skriver ett personporträtt. Lloyd kan inte förstå vad meningen är. Vad finns det att säga om en mjäkig typ som har lett samma barnprogram i hundra år?

När han motvilligt träffar Rogers har han sår i ansiktet efter att ha slagits med sin far (Chris Cooper) som han har en mycket dålig relation med. Det lägger Rogers märke till. Under de följande intervjutillfällena försöker båda männen lista ut vad som rör sig i den andres huvud.

Tom Hanks i ”A beautiful day in the neighborhood”.
Foto: Sony
Tom Hanks i ”A beautiful day in the neighborhood”.

Regissören Marielle Heller tycks ha blivit kvinnan man vill ha för filmbiografier. ”Can you ever forgive me?” (2018) var läckert svartsynt och underhållande. Den här filmen hittar en annan ton som är perfekt för den. Inledningsscenen återskapar stilen och utseendet på Mister Rogers berömda barnprogram med en fantastisk detaljrikedom och oemotståndlig nostalgi.

Det är inte bara Lloyd som börjar fascineras, man sitter snart själv där som ett litet barn och lyssnar lydigt på vad farbror Rogers har att säga. Och signaturmelodin är omöjlig att få ur huvudet efter filmen.

Foto: Sony
Tom Hanks och Matthew Rhys i ”A beautiful day in the neighborhood”.

Det är inte bara Hanks som briljerar. Rhys är också strålande som journalisten vars erfarenheter har gjort honom cynisk och oförmögen att hantera sina känslor, vilket är särskilt oroväckande eftersom han just har blivit pappa.

Kommer till Rogers med sina svåra problem

Samtalen med Rogers hjälper Lloyd att hitta en annan väg. Samtidigt undrar han (och vi) hur Rogers klarar av att fortsätta vara samma solstråle trots att människor över hela USA kommer till honom med sina problem, ofta märkta av död och sjukdomar.

Sista scenen gläntar på dörren till Rogers psyke på ett smart och berörande sätt. En mycket upplyftande film om värdet av att förlåta.

”A beautiful day in the neighborhood” finns att hyra på streamingtjänster. Just nu visas även den hyllade dokumentären ”Won’t you be my neighbor”, som också handlar om Fred Rogers, på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE