Utspökad van Damme i galen actionkomedi

Ny Netflix-film är en enda hyllning till stjärnans karriär

Publicerad 2021-08-02

En kvinnligare Jean-Claude van Damme i ”Den sista legosoldaten”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Den sista legosoldaten

Regi David Charhon, med Jean-Claude van Damme, Samir Decazza, Alban Ivanov.


FILMRECENSION. På äldre dar har Jean-Claude van Dammes ansikte flutit ihop med Buster Keatons. De är märkligt lika varandra, fårade, med trötta ögon. I det förflutna finns en imponerande fysisk karriär.

ACTIONKOMEDI. Innan någons topplock ryker bör jag påpeka att jag inte jämför Buster Keatons mästerliga komedier med Jean-Claude van Dammes högst mediokra actionfilmer. Likheterna finns i utseendet och de fysiska prestationerna.

Det finns många tillfällen under ”Den sista legosoldatens” alltför långa speltid att begrunda van Damme. Det är då sådana här tankar dyker upp, särskilt eftersom storyn är totalt oengagerande. Det handlar om franska myndighetspersoner som det inte går att lita på. Här finns en kriminell figur som är så besatt av ”Scarface” (1983) att han tror att filmen är en dokumentär. Och det handlar även om att van Dammes rollfigur, en ärrad hemlig agent som återvänder till Frankrike efter att ha hållit sig undan i många år, ska försöka bli del av sin vuxne sons liv (om han vågar berätta att det är han som är pappa).

En skön självdistans

Inget av det där är intressant eller särskilt roligt. Det som fungerar bättre är den åldrande actionstjärnan själv. Van Damme har skön självdistans på ett sätt som vi aldrig skulle se exempelvis Steven Seagal försöka sig på. I den belgiska filmen ”JCVD” (2008) spelade Van Damme en fiktiv version av sig själv; det gav honom karriärens bästa recensioner.

Jean-Claude van Damme med lösskägg i ”Den sista legosoldaten”.

I ”Den sista legosoldaten” spelar han visserligen inte sig själv utan en agent som kallas ”Dimman” för att han är så mystisk, men hela filmen är en hyllning till van Dammes karriär – och det görs med glimten i ögat. Här finns en massa referenser till hans filmer; särskilt njutbart är det att se honom göra entré i en bar och dansa på samma minnesvärda sätt som i ”Kickboxer” (1989).

Åh, vad roligt van Damme har genom hela filmen. Han klär konstant ut sig. Det är lösskägg och hattar och glasögon. I en scen drar han till och med på sig en peruk och blir ett damsällskap som simulerar en avsugning (!). Van Damme är ingen komiker och bra är det aldrig... men charmen och självdistansen gör en hel del.

Gör sina berömda action-moves

Filmen i sig är en mycket fransk, galen komedi där van Damme även får göra sina berömda action-moves. Redan i första scenen har han gått ner i spagat. Många av birollsinsatserna är mer tröttsamma än roliga, men den som kan sin franska filmhistoria tycker säkert det är roligt att se legendaren Miou-Miou som en härdad agentkollega till van Damme.

Och apropå oväntade namn. Netflix har dubbat filmen till svenska, för den som föredrar det. Bland namnen där finns schlagerstjärnan John Lundvik, ”världens vackraste pojke” Björn Andrésen (bioaktuell i höst i ny dokumentär) samt Kajsa Ernst (som dubbar Miou-Miou).

Filmen finns på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.