Märkligt färglös film om enastående kvinna

Biografin om Marie Curie lyfter inte, trots Rosamund Pike

Publicerad 2020-06-23

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Marie Curie: Pionjär, geni, rebell

Regi Marjane Satrapi, med Rosamund Pike Sam Riley, Anya Taylor-Joy.


FILMRECENSION. Biografin om kvinnan som gav oss radioaktivitet blir aldrig så strålande som vi hoppats på.

DRAMA. Filmens svenska titel, som är delvis lånad från den brittiska marknadsföringen, sammanfattar vad det här handlar om. Det är en biografi om Maria Sklodowska, den briljanta polska forskaren som skapade sig ett liv i Frankrike under det tagna namnet Marie Curie.

Tillsammans med kollegan och maken Pierre Curie upptäckte hon i slutet av 1800-talet två nya grundämnen, radium och polonium, utan att hon eller maken först riktigt förstod konsekvenserna och farorna med upptäckten.

Rosamund Pike i ”Marie Curie”.

Det fanns anledning att förvänta sig storverk. Filmen är inspirerad av Lauren Redniss serieroman och regisserad av en kvinna som slog igenom med en strålande, originell, animerad film, ”Persepolis” (2007). Curies liv blev traditionell Hollywoodfilm redan 1943 med Greer Garson i huvudrollen, men Marjane Satrapi och hennes medarbetare misslyckas med att få den här versionen att stå ut.

Tydlig feministisk vinkel

Visserligen är Rosamund Pike utmärkt i huvudrollen och här finns en tydlig feministisk vinkel som hamrar hem hur enastående Curies bedrift var i en värld och tid som förutsatte att forskning var ett arbete för män. När Nobelpriset i fysik skulle delas ut till en Curie 1903 gick det självklart till Pierre; han fick kämpa för att Kungliga vetenskapsakademien skulle förstå att priset även måste tilldelas Marie.

”Marie Curie”.

Men filmen förblir märkligt färglös och oengagerande trots att hennes upptäckter var så dramatiska och på sitt sätt obehagliga, med tanke på strålningen, vars effekter långsamt blir tydliga i filmen.

Utspelas flera decennier in i framtiden

På pappret ser det ut som en pigg idé att här och var stoppa in scener som utspelas flera decennier in i framtiden, där vi bland annat ser befolkningen i Hiroshima förintas av en atombomb 1945 och brandmän falla offer för den extrema strålningen i Tjernobyl 1986. Men samtidigt blir den kopplingen till Curie mest ytlig och sensationslysten.

”Marie Curie” har biopremiär i morgon, den 24 juni.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln