Nan Goldin-dokumentären är två filmer i en

Hon är mer intressant som fotograf än aktivist

Publicerad 2023-01-13

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

All the beauty and the bloodshed

Regi Laura Poitras, med Nan Goldin.


Hon är en av sin generations mest hyllade fotografer.

Men Nan Goldin har under senare år också effektivt bekämpat familjen som anses ansvarig för överdosepidemin i USA.

En film som lite överraskande vann Guldlejonet för bästa film i Venedig i fjol. Det var blott den andra dokumentären som gjort det i filmfestivalens historia.
Filmen hoppar mellan två olika perioder i nu 69-åriga fotografen Nan Goldins liv och karriär. Under åratal plåtade hon människor inom kultur-, nöjes- och hbtq-världen i New York. Samtidigt hade hon ströjobb på olika numera nedlagda småskumma barer.

Vardagsbilderna från dessa miljöer, på dessa människor, är i all sin enkelhet ofta fantastiska.

En stor och mycket sevärd utställning, bildspel om hennes berättelser om kärlek, intimitet, beroende och förlust, finns just nu på Moderna museet i Stockholm. Och dessa bilder kunde kanske fått vara en större del av filmen.
Nu handlar den lika mycket om hennes kamp mot familjen Sackler. Genom de smärtstillande tabletter deras läkemedelsföretag har tillverkat, anses de vara ansvariga för de senaste årens överdosepidemi i USA. Nan Goldin blev själv beroende.
Sackler-familjen har försökt ”tvätta” sitt rykte genom frikostiga donationer till museum och universitet. Goldin har framgångsrikt drivit en kamp för att institutionerna ska ta bort Sacklers namn därifrån. Och nu har familjens företag gått i konkurs.
Det är en smaksak. Men jag tycker Nan Goldin är mer intressant som fotograf än som aktivist.

Filmen visas på bio.



Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.