Ibland vill man be 70-talet dra in tungan

Reaktionerna på två filmer visar hur tidsperioder krockar

Ann Zacharias och Göran Stangertz i ”Det sista äventyret”.

KRÖNIKA. Då: En lustfylld skildring av en lärares romans med en 16-årig elev.

Nu: Skådespelare rasar när en kritiker skriver om kroppen de använder för att skapa en rollfigur.

Man slås ibland av hur vår tid och 1970-talet är varandras extrema motpoler.

Jag betade av Janne Halldoffs ”Det sista äventyret” (1974) häromdagen. Den ligger på SVT Play.

Filmen belönades med en Guldbagge för Bästa film och är en skildring av en ung mans (Göran Stangertz) mentala ohälsa. Ett tag jobbar han som gymnasielärare och börjar ligga med en av sina 16-åriga elever (Ann Zacharias). Kameran utforskar nyfiket och sensuellt Zacharias nakna kropp i sexscenerna och romansen behandlas av Stangertz lärarkollegor som förståelig om än en smula olämplig. Vad han lider av för mentala besvär förblir oklart, men i bästa flummiga 70-talsstil får han någon slags ”behandling” av en mysdoktor (Tomas Bolme) på ett somrigt retreat.

En nästan enig, manlig kritikerkår applåderade ivrigt; Zacharias beskrevs som ”ett skogsrå i pessaråldern”.

Göran Stangertz och Ann Zacharias i ”Det sista äventyret”.

Annat ljud i skällan

Att utnyttja en 17-årig flickas kropp i mjukporriga scener för en film om manliga besvär är kanske inte en väg vi vandrar numera. Nu är det annat ljud i skällan.

Nyligen gick Carey Mulligan till attack mot en filmkritiker i Variety som hade uttryckt sig klumpigt i en recension av ”Promising young woman” (svensk biopremiär 19 mars). I texten försökte han få fram en poäng om hur Mulligan med sitt utseende gick emot förväntningarna, men Mulligan tolkade inlägget som sexistiskt och rasade i en intervju med New York Times.

Carey Mulligan i ”Promising young woman”.

Krökte automatiskt rygg

Recensenten gjorde inte fel. Och Mulligan är i sin fulla rätt att kritisera kritikern. De som betedde sig illa var Variety som inte stöttade sin medarbetare, trots att de publicerade texten, utan krökte automatiskt rygg för Filmstjärnan (och Twittermobben) och bad om ursäkt.

Ibland vill man be samtiden leva lite och sluta vara så ängslig över allt kroppsrelaterat. Och samtidigt vill man be 70-talet dra in tungan och tagga ner.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln