Inlåst och våldtagen – hon har gjort film om skräckdagarna

Uppdaterad 2016-11-04 | Publicerad 2016-11-03

Frida Farrell: ”Vill att särskilt unga tjejer ska se den”

I tre dagar var hon inlåst och utnyttjades sexuellt.

Nu har Frida Farrell gjort en film om mardrömsdygnen.

– Det ligger djupt i mig. Det är svårt för mig att prata om det, säger hon.

Mitt på gatan i London stoppades Frida Farrell av en fotograf. Han sa att hon var perfekt till ett kommande projekt och ville jättegärna ha med henne.

Frida, som nyss tagit examen från en teaterskola i London, gick med på att ta några bilder och fick kort därefter veta att jobbet var hennes. Men det blev inte alls som hon tänkt sig.

Så fort hon kom innanför fotografens dörr slogs den igen och låstes.

De tre dagar som följde blev Frida knivhotad, drogad och våldtagen. Av flera olika män. En historia som flera brittiska medier skrivit om.

Till sist lyckades hon ta sig ut och fly skräcklägenheten.

– Jag har inte pratat om det på 14 år. Det ligger djupt i mig. Det är svårt för mig att prata om det och jag känner fortfarande en pinsam känsla, att det var mitt fel och att jag var knäpp, säger Frida till Nöjesbladet.

Svåraste rollen

I dag, flera år senare, har Frida, 36, gjort en film om mardrömmen hon var med om 2002.

”Selling Isobel” är filmen hon både producerat och spelar huvudrollen i.

– Det var ett svårt val att vara med i filmen, det tänkte jag först inte vara alls. Men det har gjort budskapet starkare men varit ganska svårt. Det är nog den svåraste rollen jag spelat i mitt liv och någonsin kommer att spela, säger hon.

Vunnit filmpriser

Det som gjorde att Frida ställde sig framför kameran och återgav det som hände i lägenheten i London var tanken på att hjälpa andra.

– Jag försökte tänka att om jag pratar om det så kanske det gör det lättare för andra tjejer som har varit med om liknande saker, eller unga som är på väg in i liknande saker. Då kanske man kan stoppa det från att hända liksom, säger hon.

Internationellt har ”Selling Isobel” fått stor uppmärksamhet - då tidningar som Variety, Cosmopolitan och The Telegraph skrivit om den. Men det största erkännandet kom under årets upplaga av filmfestivalen Raindance i London då filmen tog hem priset för årets bästa indiefilm.

Hur känns mottagandet?

– Det känns bra. Jag var rädd att folk skulle tycka synd om mig, det är det sista jag vill. Om man nu kommer ut och gör det här vill man känna sig som en stark människa.

”Inte bara en film”

Innan långfilmsdebuten med ”Selling Isobel” har Frida Farrell gjort en rad kortfilmer och webbserier - även de prisbelönta. Samt gästspelat i tv-serien ”Bones”.

Nu hoppas hon kunna möta den svenska publiken.

– Vi försöker komma in på Göteborgs filmfestival. Jag hoppas vi göra det och på så sätt visa filmen och sen kanske få distribution i Sverige. Jag vill att så många som möjligt ska kunna se filmen, särskilt unga tjejer, säger Frida.

Redan har filmen öppnat dörrar till nya projekt men inget kommer bli så speciellt som självupplevda ”Selling Isobel”.

– Det är inte bara en film, det är så mycket mer med den här. Man kan gå så mycket längre och hjälpa folk. Det ger så mycket tillbaka att kunna göra det, säger Frida Farrell.

Följ ämnen i artikeln