Vi förtjänar mer skrik och skratt

Familjen Addams är tillbaka, blekare än någonsin

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjen Addams

Regi Greg Tiernan och Conrad Vernon, med svenska röster av Felipe Leiva, Lina Hedlund, Amanda Lindh, Frank Dorsin, Kristian Luuk.


FILMRECENSION. Drac kan sova lugnt i sitt hotell Transylvanien.

Familjen Addams lyckas inte utmana honom och hans skräckpolare.

ANIMERAT. De senaste åren har ”Hotell Transylvanien” varit ett måste i barnfamiljerna. Blandningen av knasigheter och lagom kittlande skräckinslag är ett framgångsrecept som har lett till tre vansinnigt populära filmer (en fjärde är under tillverkning), en tv-serie och flera spel. Då måste man som chef i Hollywood vara bra dum om man inte dammar av en annan gammal barnvänlig skräckfamilj.

Familjen Addams” skapades på 1930-talet som en serietidningssatir över kärnfamiljen. Mycket av det vi förknippar med Gomez, Morticia och onkel Fester kommer dock från 1960-talets tv-serie som inte minst bidrog med den fingerknäppande signaturmelodin.

Anjelica Huston spelade Morticia

Senaste gången vi såg familjen var i några roliga 90-talsfilmer där Anjelica Huston var som gjord för rollen som Morticia.

1 av 2 | Foto: MGM
”Familjen Addams”.

Den här animerade nyskapelsen har dock svårt att hitta sin plats. Vi möter familjen som är på flykt undan elaka bybor. Under resan till New Jersey, en skräckinjagande plats där de hoppas kunna få en omstart, råkar de köra på en förrymd, väldig, brummande dårhuspatient som de döper till Lurch och anställer som butler. Det övergivna, hemsökta mentalsjukhuset görs om till deras nya hem.

Men det är inte lätt att komma undan folks trångsynthet. Filmen finner en skurk i hemmasnickaren Margaux och det finns inte en chans att vi ska missa vem hon symboliserar med sin rasism, sitt blonda hårsvall och förflutna som programledare för en realityserie.

Inte så originellt

Referenserna till Trump är övertydliga, men budskapet om att vi inte ska vara rädda för det som är annorlunda känns tidsenligt. Inte så originellt, dock, och det är filmens största problem.

”Hotell Transylvanien”-filmerna roar på ett betydligt rappare sätt. Vi förtjänar mer skrik och skratt när vi umgås med familjen Addams.

Den som ser en odubbad version av filmen kan för övrigt njuta av flera stora namn i rollistan: Oscar Isaac, Charlize Theron, Bette Midler, Snoop Dogg och Martin Short.

”Familjen Addams” har biopremiär på fredag, den 25 oktober.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE